Categories: Közélet

NAPIVIDÁM – Egy elveszített vonatjegy története

Sándor napján se zsák, se meleg, csak a hófehér táj. Vasárnap lévén alig megbolygatva, no meg a fagypont körüli hőmérséklet is rásegít, hogy a patyolat fehérség megmaradjon. Barátot viszek ki a veszprémi vasútállomásra, gyönyörködünk a hólepte fákban, szinte karácsonyi a hangulat.

Jegyváltás, aztán álldogálunk a peronon, jó harmincadmagunkkal várjuk Szombathely felől a pesti gyorsot. Makulátlan egyenruhás kalauz lép mellénk, kérdi, megvan-e a jegyünk. Nem értjük, ez valami új dolog? Jegyellenőrzés a felszállás előtt? De nem. Kezében egy Pestig szóló, teljes árú menetjegy, mondja, az aluljáróban találta, valakinek hiányozni fog. Végigsétál a peronon, mindenkihez odamegy, az emberek kotorásznak a táskájukban, tapogatják a zsebüket, rázzák a fejüket, nem az övék. A kalauzvégül föllép a másik sínpáron várakozó vonatra, indulnak mindjárt Szombathely felé.

Kicsivel később ugyanezt a kört a forgalomirányító kollégája járja végig, kezében a jeggyel, miközben befut a pesti vonat. Az utasok fölszállnak, magasba lendül a zöld indítótárcsa, odalépek a fiatal vasutashoz, kérdem, megtalálta-e a jegy gazdáját? Igen, feleli elégedett mosollyal a szája szögletében. Hazafelé megint hatalmába kerít a karácsonyi hangulat, de most nem a fákban gyönyörködöm. Valamiért eszembe jutnak a karácsonyi angyalok, meg egy réges-régi mondás: ha mindenki jó lenne, a világ is jó lenne.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago