Categories: Közélet

NAPIMORGÓ – Tilosban járnak az autók a Séd-parton

A gyalogutat jelölő, kör alakú, kék tábla mindenkinek ismerős, csak vannak, akik fütyülnek rá. Pedig a KRESZ egyértelműen fogalmaz: a tábla olyan önálló utat jelez, amely a gyalogosok közlekedésére szolgál, jármű közlekedése a gyalogúton tilos.

Nemrég – lakossági bejelentés eredményeként – egy ilyen táblát szereltek fel a Szerelem-szigetnél kezdődő Séd-parti sétány elejére. A környéken többen is felfigyeltek rá, hogy némelyek autóútként használják a sétányt egy ideje. Vannak, akik csak rövid szakaszon – a Kertalja utcához vezető lépcsősor aljában például sűrűn parkol ugyanaz a kis autó, nemrég a saját szememmel is láttam behajtani. A sofőr kiszállt, odébb tette a városnéző kisvonatosok ideiglenes útakadályát, és eltűnt a zöldben, mintha az lenne a legtermészetesebb. Mások – panaszolják a lakók – a városközpont és a Dózsaváros közötti utat rövidítik le a sétányon keresztül, így kerülve ki a belvárosi zsúfoltságot. Nyilván nem hétvégi délutánokon, amikor tele van a park sétálókkal, gyerekekkel, no de a piros lámpán se hajtunk keresztül, akkor se, ha rajtunk kívül sehol egy másik autó vagy gyalogos.

A gyalogutat korláttal lezárni nem lehet, hiszen a parkgondozók és a patak medrének karbantartói kénytelenek járművel behajtani a munkaterületre. Létezik azonban egy nagyon egyszerű megoldás: kulccsal működő, lehajtható akadályok, amilyeneket sokfelé látni a parkolókban. Nem lesz szép – ha esetleg kihelyezik – , de a szabályszegőkkel szemben ritkán lehet esztétikus módon védekezni.

A sétány a gyalogosoknak készült
S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago