Categories: Közélet

MOMENTUM – Megvenni, lefizetni nem lehet bennünket

Nem voltak sokan, de kevesen sem, szépen megtelt érdeklődőkkel az Agóra földszinti rendezvényterme. A hallgatósággal szemben a nemrég párttá szerveződött Momentum Mozgalom országjáró csapata, élükön Soproni Tamás alelnökkel. Pontos kezdés, fontos kérdések, értelmes, közvetlen hangú válaszok.

Aztán átalakult a szín, kisebb csoportok rendeződtek egy-egy momentumos köré, és ki-ki elmondhatta, veszprémiként milyennek látja a város egészségügyének, oktatásának, közlekedésének állapotát és hol, miben, hogyan kellene változtatni, hogy jobb legyen.

Teljesítményelvűség, szolidaritás és pozitív nemzetkép

Nem történt semmi rendkívüli, ellendrukkerek nem próbálták megzavarni a találkozót, így a fórum arról szólhatott, amiért meghirdették: vadidegen emberek beszélgettek órákon át arról, hogyan is lenne jó Magyarországon élni.

Teljesítményelvűség, szolidaritás és pozitív nemzetkép – ez a három alapérték határozza meg a Momentum Mozgalom munkáját a jövőben, amihez Veszprémben is olyan szövetségeseket keresnek, akik képesek felülemelkedni a jobbos-balos megosztottságon. Csak olyanokkal tudnak együtt dolgozni, akikkel közös az értékrendjük, ez a párttaggá válásnak is alapfeltétele. Jelenleg 143-an vannak, de az elmúlt egy hónapban már közel hatszázan jelezték, hogy szeretnének csatlakozni. A felvételükről személyes interjúk után, egyénenkénti elbírálás alapján döntenek – hallhattuk a fórum első részében. Az „enyhe orosz-ellenességgel” jellemzett külpolitikájukat firtató kérdésre Soproni Tamás így válaszolt:

Erős Európa

Nem annyira enyhe az! Magyarországnak függetlennek kell lennie, és ezt az energiafüggetlenségen keresztül is meg kell megvalósítania. Az oroszok elmentek a tankokkal, de visszakúsztak a gázvezetékeken és a politikai eliten keresztül, ami nem csak a múlt, de a jelen zsarolható ügynökeivel is tele van. Magyarország nem kompország! Szent István óta minden felelős politikusnak az a feladata, hogy itt egy nyugati országot építsen. A NATO tagjaként szövetségesként tekintünk az Amerikai Egyesült Államokra, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy Európa és benne Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha egy erős Európát hozunk létre.

Mit ért erős Európa alatt? – kérdezett rá rögtön valaki.

Láttunk egy olyan válságot az elmúlt években, amit belpolitikai szempontból nagyon jól kihasznált ez a kormány, de sajnos a külpolitikában ettől nem lettünk erősebbek, csak hangosabbak. Bizonyos területeken centralizáltabb rendszerekre van szükség. Lehet ez egy európai hadsereg és európai határvédelem, de ugyanúgy egy centralizáltabb adópolitika is az Európai Unión belül, hogy ne lehessen például olyan adóparadicsomokat létrehozni, mint amit most Hollandiában vagy Írországban látunk.

A momentumosok országjáró csapata

Pártfinanszírozás, megosztottság

A választási sikerhez pénz kell. Honnan teremtik elő? – tudakolta a következő kérdező.

A NOlimpia kampány idején nagyon sokan érezték úgy, hogy anyagi áldozatot is szívesen vállalnak, mert Magyarországon szükség van egy új politikai erőre. 17–18 millió forint gyűlt össze rövid idő alatt, és azóta is érkeztek felajánlások. Ez biztosítja azt, hogy minden olyan oligarchától és pénzes embertől függetlenek tudunk maradni, aki esetleg befolyásolni próbálná a Momentumot.

A program második részében Gergő asztalánál telepedtem le, aki arra kért, ne írjam le a vezetéknevét, mert a munkahelyén nem örülnének neki. Hasonló okból az asztaltársaság néhány tagja is ellenezte, hogy fényképezzem őket. Így adta is magát az első téma, ami persze nem veszprémi, hanem országos jelenség: a hatalom bosszújától és az egzisztenciális ellehetetlenüléstől való félelem, meg a balos-jobbos megosztottság, ami mára kétségbeejtően megmérgezte az emberi kapcsolatokat. A Momentum számára – ismételte meg Gergő – nem ez a mérce. Balról és jobbról egyaránt vannak általuk támogatható kezdeményezések, mert az alapértékeikkel összeegyeztethetők, ahogy mindkét oldalon akadnak az értékrendjüktől idegen, vállalhatatlan megnyilvánulások is.

Továbblépni csak akkor lehet, ha ezt a megosztottságot felszámoljuk – jelentette ki határozottan.

Egészségügy

A fórumon megvitatásra ajánlott három fő témakör mindegyikéhez volt hozzáfűznivalója az asztal körül ülőknek. Az egészségüggyel kapcsolatban elhangzott, hogy miközben a megyei kórház műszaki fejlesztésére milliárdokat költenek (jelentős részben uniós támogatással), addig egész szakmák tűnnek el (reumatológia, szájsebészet), nincs elég orvos és ápoló, hosszú a várólista a szakrendeléseken, gyógyszert, kötszert, vécépapírt a betegnek kell bevinnie. Ajkán is hasonló a helyzet. Három éve megújult a kórház, de a több évtizede használt gyógytorna matracok cseréjére betegek és vállalkozók dobták össze a pénzt – mesélte egy odavalósi úr. Súlyos gondok vannak a szociális szférában: az állandó felügyeletre, gondozásra szorulók ellátása gyakran kilátástalan helyzetbe sodorja a családokat.

Kiscsoportos beszélgetés

Oktatás

Az oktatásról se festettek megnyugtatóbb képet.

A Klik meggyilkolta az oktatást – fogalmazott sarkosan az egyikük.

Alsó tagozatban írni tanuljon meg a gyerek, de ne egy év alatt és olvasni, de ne decemberig. Ismerkedjen a világgal, örömmel fedezze fel a környezetét, szeressen(!) iskolába járni. Ne az legyen a cél, hogy negyedikben kívülről sorolja az ország összes megyéjét és megyeszékhelyét!

Óriási baj van, mert a tanrendből hiányzik az összefüggések felismertetése, például, hogy a földrajzban is ott a kémia. Ha a tanár nem elég bátor ahhoz, hogy kreatívan eltérjen az előírt baromságoktól, az oktatás nem lesz eredményes – tette hozzá egy pedagógus a saját tapasztalatait.

Hiányzik a problémamegoldásra való felkészítés és a csoportmunka is – hangzott a következő vélemény, de szó esett a felsőoktatás visszásságairól (kancellária rendszer, PhD-s képzés furcsaságai, használhatatlan tudást adó és értéktelen diplomát kibocsátó „papírgyárak”), valamint egy irigylésre méltó kanadai modellről is a felnőtt továbbképzést illetően.

Közlekedés

A közlekedéssel kapcsolatban megemlítették a 8-as út Herend és Devecser közötti „halálszakaszát”, a kistelepüléseken élők kiszolgáltatottságát a lehetetlen tömegközlekedés miatt, a veszprémi városi buszjáratok ésszerűtlen közlekedési rendjét, az utak lerobbant állapotát és a parkolási anomáliákat. Szerencsére a buszpályaudvar kitelepítése a vasútállomás mellé egyelőre elmarad, mert nem kapta meg a város a beígért támogatást.

Vajon aki ezt az „okosságot” kitalálta, belegondolt az ingázó dolgozók, diákok mindennapi életébe? Meg a havi bérletjegyük árába, amit ki kellene fizetniük, ha nem akarnak a vasúttól a városig kilométereket gyalogolni? – tette fel a költői kérdést az Ajkáról jött vendég.

A momentumosok az országjárás tapasztalatait is felhasználva őszre tervezik véglegesíteni a párt úgynevezett kormányprogramját.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago