Categories: Közélet

BERCI-BLOG –Tavaszi futás

Nem is tudom, mi van velem. Iszonyatos nyugtalanság költözött belém. Körülöttem minden zaj meg illat megváltozott, a nyelvem a földig lóg, hullára fáradtam séta közben, de nem tudok megállni. Mert nem lehet. Üldöz valami belülről, csak mennék, futnék, ügetnék, hemperegnék a fűben, csaholnék szaglásznék, madarakat kergetnék a vakító napfényben. Amerre ellátok, mindenfelé boldog emberek meg kutyák sétálnak, beszélgetnek, nevetgélnek, szaladgálnak, csaholnak.

Most akkor mi van? Megváltozott a világ? Á, dehogy a világ, okosítanak a póráz másik végéről, a természet változik, hiszen ránk robbant a tavasz. Ilyenkor futott Maugli is a dzsungelben, magyarázzák nekem: „Megfeledkezett a boldogtalanságáról, és gyönyörűségében hangosan énekelve vágott neki az útnak. Inkább repült, mint futott… Nyargalt, egyszer kiáltozva, másszor énekelve magában, ezen az éjszakán nem volt a Dzsungelben boldogabb teremtés nála.” Most már érted?

Értem. De akkor engedjetek! Hadd legyek boldog! Vedd le a pórázt, hadd fussak, örüljek, felejtsem el a hideget, a rossz hangulatot, az ideges szerkesztőséget, a kedvetlen gazdát! Felejtsem el a vitákat, és azt is, amit hallottam, hogy miközben fagy volt, eső meg hideg, meghalt Démon, a nagy ellenségem. Öblös hangú, félelmetes juhász volt, ha találkoztunk, törékeny gazdája emberfeletti erővel tartotta a pórázon, hogy dührohamában fel ne faljon. Most meg hiányzik.

Az örök vadászmezőkön mindig tavasz van, nyugtatnak meg. És szabadság.

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago