Az elhízás kialakulásának folyamatára több modellt is felállítottak (például ilyen az EBM és a CIM modell). A magyarázatok közt ott van a testtömegindex (BMI), ami nagyfokú öröklődést mutat, és genetikai eltérésekkel hozható összefüggésbe. Hajlamosító tényezők a mesterséges környezet, az élelmiszerek összetételének megváltozása és a csökkenő fizikai aktivitás is.
Az életmódorvoslás ezen tényezők befolyásolását is megcélozza. A LifestylePro Academy professzionális egészségtudományi képzésein is foglalkoznak a témával.
Az EBM-nek az az alapfeltevése, hogy az agy a felelős a testsúly szabályozásáért egy komplex endokrin, metabolikus és idegrendszeri vezérlésen keresztül. Ezek az agy tudatalattihoz tartozó részeiből érkező impulzusok befolyásolják a táplálékbevitelt, annak megfelelően, hogy milyen környezeti hatások érnek bennünket, és a szervezetnek mekkora az energiaigénye.
A modell szerint az elhízás akkor fordul elő a leggyakrabban, ha a nagy választékban elérhető, agresszíven marketingelt, ultrafeldolgozott és energiagazdag élelmiszerekkel vesszük körbe magunkat. Ezeknek köszönhetően hatalmas adag zsiradékot és cukrot, viszont kevés fehérjét és élelmi rostot viszünk be a szervezetünkbe.
Az EBM a zsírszövetet aktív endokrin szervnek tekinti, ami a szervezet pillanatnyi igényének megfelelően az energia hatékony tárolását vagy mobilizálását végzi.
Az 1960-as években azt hitték, hogy csak a szénhidrátok váltanak ki inzulinelválasztást; és egyedül csak az inzulin felelős a zsírraktározás beindításáért. Még 2007-ben is a szénhidrátokat tekintették az első számú felelőseinek az inzulinszint krónikus megemelkedésének és az elhízás kiváltóinak.
A CIM alapvetései azonban több szempontból sem helyesek, hiszen a zsírraktározás bekövetkezhet bevitt szénhidrát- és inzulinszint-emelkedés nélkül is, így potenciálisan több út is vezethet a zsír szöveti felhalmozódásához.
Laborkísérletek alkalmával azt figyelték meg, hogy a szokásos egéreledel, ami 70%-ban szénhidrátot, 10%-ban zsiradékot és 20%-ban fehérjét tartalmazott, az a kísérleti állatokban nem okozott elhízást. Viszont ha megváltoztatták a táp összetételét és növelték a zsírtartalmát a szénhidrát kárára, egyre több egér lett elhízott. A legnagyobb mértékű elhízást 20% szénhidrát, 60% zsír és 20% fehérjetartalomnál figyelték meg. Az eredmények tehát megcáfolták a CIM állítását, miszerint a szénhidrátok a zsírraktározás fő kiváltói.
Mi áll az elhízás hátterében? Megállapítható, hogy pusztán a szénhidrátokra nem lehet felelősként tekinteni, a helyzet lényegesen összetettebb ennél!
Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…
A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…
Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…
Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…
Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…
Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…