Mi alapján válasszunk nyomtatót?

A nyomtatóválasztás épp annyira nehéz lehet, mint amennyire nem egyszerű az egyéb perifériák kiválasztása, vagy magának a számítógépnek a megvásárlása. Pedig pár egyszerű lépéssel könnyen meggyőződhetünk róla, hogy számunkra melyik az ideális modell. Ebben fogunk most segíteni!

Mire fogjuk használni a nyomtatót?

Ez a kérdés nagyon fontos minden esetben! Nemcsak nyomtatók esetén, de minden egyéb informatikai eszköznél, így természetesen egy laptop vagy egy asztali PC esetén is.

Nem elég csak megnézni a nyomtató kínálatot a PC Arénánál. Át kell gondolnunk, hogy milyen gyakran és milyen típusú dokumentumok nyomtatását szeretnénk megoldani. Színes legyen vagy fekete-fehér? És milyen volument szeretnénk nyomtatni vele alkalmanként, illetve havonta? Ha ezekre megvannak a válaszok, akkor mehetünk is tovább!

Milyen nyomtatási technológiát válasszunk?

Árak tekintetében és a fenntartási költségeket szem előtt tartva is vannak különbségek tintasugaras és lézernyomtató között.

A tintasugaras nyomtatók az olcsóbbak. Viszont a fenntartási költségeik valamivel drágábbak. Porlasztással juttatják a tintacseppeket a papírlapra. Színes változatban is elérhetőek, mely során négy alapszínből kevernek ki mindent. A helyigényük kisebb és halk a működésük, így ezek is mellettük szólnak. Egyszerű őket kezelni, és akár fotóminőségben is képesek nyomtatni.

A tintasugaras nyomtatókat kisebb példányszám előállítása mellett ajánljuk, valamint akkor, ha fontos számunkra a jó minőségű színes nyomtatás.

A lézernyomtató ezzel szemben lézersugár segítségével olvasztja rá a festékport a papírra. A beszerzési áruk magasabb, ellenben nagyobb példányszámú nyomtatás esetén költséghatékonyabb megoldást jelentenek a tintasugaras társaikhoz képest.

Ha havi szinten legalább 1000 lapot nyomtatunk, akkor már mindenképp megéri a lézernyomtatót választanunk.

Otthon vagy irodában használjuk majd?

Ha otthoni használatra vásárolunk nyomtatót, akkor valószínűleg többféle feladatot is el kell látnia, és jellemzően színes nyomtatásra is alkalmasnak kell lennie. Így ide jellemzően a kis példányszámoknál tökéletesen használható színes tintasugaras változat lesz a jó választás.

Ezzel szemben egy irodában sokkal nagyobb terhelésnek lesz kitéve, viszont nem lesz olyan változatos a feladata, főleg szövegeket és kisebb ábrákat kell jól megjeleníteni a papíron. Ilyen környezetbe tökéletes lesz egy fekete-fehér lézernyomtató.

Mire figyeljünk még?

Ha szkennelni, faxolni és fénymásolni is szeretnénk, akkor érdemes egy multifunkciós készüléket vásárolni.

A nyomtatási sebességre és a kétoldalas nyomtatás lehetőségére is érdemes odafigyelnünk. Előbbi fontos lehet akkor, ha sürgős szokott lenni a nyomtatás, és nem szeretnénk a készülékre várni egész nap. Utóbbi fel is tudja ezt gyorsítani, ráadásul papírkímélő megoldás is egyben.

De érdemes a csatlakozási lehetőségekre is figyelni, mert akár Wifi vagy Bluetooth csatlakozással is tudunk már nyomtatni.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago