Közérzet · 2021.07.09.

Mesterházy kérdései a katonai bázissal kapcsolatban

Mesterházy Attila (MSZP) országgyűlési képviselő a Veszprém-Gyulafirátót településrész mellé tervezett katonai bázis létesítése és a 82-es út elkerülőjének megépítése kapcsán írásbeli kérdéseket tett fel Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, illetve dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszternek.

A képviselő levele Benkő Tibor honvédelmi miniszternek:

Tisztelt Miniszter Úr!


A Bakony déli lábánál települések közelében van Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű katonai gyakorlótere, a központi lő- és gyakorlótér. A Magyar Honvédség és más országok alakulatai, fegyveres erők csapatai itt végzik – gyakran közösen – a különböző méretű és szintű haderőnemi, összfegyvernemi szakharcászati, parancsnoki és törzsvezetési, békefenntartó gyakorlatok éleslövészettel vagy anélkül történő kiképzéseit, gyakorlatait. A gyakorlatok természetes velejárója az olykor jelentős és időnként éjszaka is hallható zajterhelés, a por, a környező települések úthálózatának igénybevétele és a táj, a növényzet kisebb-nagyobb károsodása.

Az év elején derült ki, hogy egy 2016-os NATO csúcson történt megállapodás értelmében Veszprém-Gyulafirátót városrész határában 2500–3000 fő kiképzésére alkalmas katonai bázis létesül, amelynek a tervei 2019-ben el is készültek. A lakosok közel ezer aláírással követelték ki, hogy kapjanak végre érdemi tájékoztatást a projektről.

A nemrégiben Miniszter Úr és a Magyar Honvédség parancsnokának jelenlétében megtartott fórumon a helyiek számos kérdésre nem kaptak egyértelmű érdemi választ. A rátótiak nem önmagában a bázist ellenzik, mert az annak használatával járó kellemetlenségekhez évtizedek óta hozzászoktak, hanem azt kérik, hogy a bázis kerüljön távolabb a településrésztől. Fentiekre tekintettel kérdezem Miniszter Urat:

Lát-e lehetőséget arra, hogy a Veszprém-Gyulafirátót városrész mellett építeni tervezett katonai bázis a településrésztől távolabb valósuljon meg?

Tervez-e a Honvédelmi Minisztérium a központi lő- és gyakorlótérrel szomszédos települések számára pénzbeli, éves és rendszeres kompenzációt a kellemetlenségek ellentételezéseként?

Tervezi-e a Honvédelmi Minisztérium a lő- és gyakorlóterekre vonatkozó jogszabály megalkotását?

A képviselő levele dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszternek:

Tisztelt Miniszter Úr!

A 82-es számú főutat használja az északról a Balaton felé közlekedő magyar és külföldi turisták tömege is, jelentős környezeti kárnak és balesetveszélynek kitéve sok települést. Veszprém Gyulafirátót és Kádárta városrészeken is átvezető út elkerülő szakaszának tervei 2009-ben elkészültek. A 6,5 kilométer hosszú útszakasz a kész litéri csomópontnál csatlakozna a 8-as számú főúthoz. Az elkerülő szakasz építési engedélye sajnos 2015-ben lejárt.

Az útszakasz megvalósítását sürgető írásbeli kérdéseimre azt a választ kaptam, hogy a projekt nem szerepel az aktuális közútfejlesztések között. Annak ellenére sem, hogy 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa program minden bizonnyal a szokásosnál is nagyobb turisztikai forgalmat terhel az útszakaszra.

A közelmúltban azonban kiderült az is, hogy egy 2016-os NATO csúcson történt megállapodás miatt 2500–3000 fős katonai bázis épül Veszprém-Gyulafirátót városrész határában. A vasúti közlekedés kiépítéséről – a bázis közelsége ellen egyébként tiltakozó – lakosok kaptak tájékoztatást, de az kizárható, hogy minden, a bázis működtetéséhez szükséges eszköz és áru a vasúton kerüljön a bázisra. A két városrészen átmenő megnövekő gépjárműforgalom további környezeti terhelést és balesetveszélyt okoz.

Fentiekre tekintettel kérdezem Miniszter Urat:

Mikorra valósul meg a 82-es számú főútvonal Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő szakasza? Hol tart a beruházás előkészítése?

A kérdésekre adott válaszok határideje július 23-a éjfél.

A témáról korábban mi is írtunk.

Tudósítottunk a gyulafirátóti fórumról, amelyen a falu lakossága ígéretet kapott a honvédelmi minisztertől a 82-es út elkerülőjének megépítésére és a forgalomlassításra. Akkor a miniszter kijelentette: a katonai bázis meg fog épülni a kijelölt helyen.

Pár nappal később Katanics Sándor (DK) és Hartmann Ferenc (MSZP) önkormányzati képviselők sajtótájékoztatót tartottak, amelyen bejelentették, hogy Veszprém képviselő-testületének hét ellenzéki tagja rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi. Szerintük ugyanis a gyulafirátót mellett megvalósítani tervezett katonai bázis ügyében az érintettek nem kaptak megnyugtató válaszokat.

Így fog kinézni a Gyulafirátót határában épülő katonai bázis. Képkocka abból a videóból, amit Ovádi Péter (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő még áprilisban osztott meg a közösségi oldalán


[fbcomments]