Közérzet · 2021.07.06.

Titkolták a katonai bázis terveit?

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi Veszprém képviselő-testületének hét ellenzéki tagja hangzott el Katanics Sándor és Hartmann Ferenc mai sajtótájékoztatóján. A gyulafirátót mellett megvalósítani tervezett katonai bázis ügyében ugyanis az érintettek nem kaptak megnyugtató válaszokat.

A honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség főparancsnokának részvételével megtartott lakossági fórumon sok kérdés maradt megválaszolatlanul. Katanics Sándor egyebek között felvetette: a katonai bázis létesítéséről már 2016-ban megszületett a döntés, de a hírzárlat 2020 februárjáig tökéletesen működött. Ugyanakkor szinte kizárt, hogy a fideszes városvezetés ne tudott volna róla, hiszen 2019 augusztusában a honvédelmi miniszter épp a haderőreformról tartott tájékoztatót a megyei kormányhivatalban. További magyarázatra szorul, hogy a város tulajdonában lévő területen hogyan lehetett egy több tízmilliárdos költséggel megvalósuló, 2500-3000 személy elszállásolására alkalmas katonai bázis létesítéséről megállapodni az önkormányzat megkerülésével – sorolta a lakosságot is foglalkoztató kérdéseket a képviselő.

Amint az a fórumon kiderült, a lő- és gyakorlóterek használatát, működését nem szabályozza törvény. Ennek megalkotása elkerülhetetlen és a települések kompenzációjára vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaznia kell. Katanics Sándor Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől várja ennek kezdeményezését. Hozzátette, hogy a 82-es utat a 8-assal összekötő elkerülő szakasz megépítése a kompenzációtól függetlenül is erkölcsi kötelesség.


Hartmann Ferenc annak adott hangot, hogy véleménye szerint a fideszes városvezetés nem a város érdekeit képviseli. Ha azt tették volna, nem hagyják a déli elkerülőt a lakóövezet felé építeni, a katonai bázis terveiről pedig már öt évvel ezelőtt tájékoztatniuk kellett volna a lakosságot. A rendkívüli önkormányzati ülésre készített előterjesztésükben azt kérik, hogy a városvezetés kezdeményezze a Kormánynál a bázis lehető legtávolabbi megépítését a lakóövezettől. A távolság a tervek szerint mindössze 750 méter! Ez földrajzilag nem lehetetlen és mivel a beruházás még nem kezdődött el, reméli, hogy sor kerülhet a módosításra. A rendkívüli közgyűlés összehívására a polgármesternek 15 napja van.

Hartmann Ferenc végül egy teljesen más témáról tett említést. A Cholnoky városrész képviselője több száz aláírással ellátott beadványt próbált eljuttatni a V-Busz ügyvezetőjéhez, sikertelenül. Segítségét felajánlva ő maga is hiába próbálkozott. Az ügyvezetőt az egyetlen működő telefonvonalon bejelentkező, amúgy menetrendi információval szolgáló munkatársaknak tilos kapcsolniuk, és a telefonszámát sem adhatják ki. Felháborító, hogy egy önkormányzati cég menedzsmentje az önkormányzat egyik frakcióvezetője számára egyszerűen elérhetetlen! jegyezte meg dühösen a képviselő.

Hartmann Ferenc és Katanics Sándor a katonai bázis kapcsán tartott sajtótájékoztatón


[fbcomments]