Közélet

MÁV – A kistelepüléseken nem állnak meg a vonatok

December 11-ét követően a Veszprém és Ajka közötti kis állomásokon nem állnak meg a személyvonatok. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt ajkai képviselője, Sándor Balázs emiatt levelet írt az országgyűlési képviselőknek, a MÁV-nak és az illetékes minisztériumnak, de választ még senkitől sem kapott.

Az MKKP passzivistája szomorúan állapítja meg, hogy a MÁV 20-as számú fővonalának technikai fejlesztése kimerült az ezredfordulós villamosításban. Ambiciózus tervek ugyan készültek a vonal korszerűsítésére 2020-as határidővel, de ezekből semmi nem valósult meg.

A megszüntetett járatok helyett az utasok busszal szállítása az eddiginél is nagyobb közúti forgalmat generál, egyáltalán nem környezetbarát, az utasok átszállása pedig körülményes. A Devecseri árokban érintett Márkó, Hárskút, Bánd, Herend, Szentgál, Városlőd, Kislőd és Csehbánya jelentős autóforgalma már eddig is annak volt köszönhető, hogy a személyvonatok, amelyek megálltak ezeken a kistelepüléseken, igen ritkán közlekedtek.

Sándor Balázsnak javaslata is van a helyzet normalizálására. A feltételes megállás rendszere nem ismeretlen a MÁV számára: azt már alkalmazza más vonalakon.

Lényege:

  • Leszállás előtt, felszálláskor az utas keresi a jegyvizsgálót, hogy hol akar leszállni. A jegyvizsgáló üzenetet küld a mozdonyvezetőnek és az érintett állomásnak.
  • Az állomásokon indulás előtt 15 perccel kell az utasnak bemutatnia a mobilapplikációs jegyét a forgalmi szolgálattevőnek.
  • Bérlettel utazás, fel/leszállási szándékát is jelezni kell.

Szerinte a mostani nehéz gazdasági helyzetben különösen fontos lenne a legköltséghatékonyabb közlekedés preferálása, főleg a fölösleges személyautó-használat visszaszorításának érdekében.

Az országgyűlési képviselők és az illetékes minisztérium még nem reagáltak a felvetésre, a MÁV 60 napon belülre ígért választ. Az utóbbit azért nem értjük, mivel valakik valamilyen mérőszámok alapján döntöttek arról, hogy a kis állomásokon nem állnak meg a vonatok, tehát a válaszuk már megvan, csak valakinek meg kellene írnia.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago