Közélet

Márciusi szavak – Béke van. Béke van?

Szabadság, függetlenség, hősiesség, nemzetközi összefogás, béke. Diktatúra, elnyomás, megalkuvás, nagyhatalmi önkény, háború. Szavak. Rég nem voltak ennyire súlyosak és ilyen szélsőséges érzelmektől fűtöttek, mint ma, az 1848-as szabadságharc 174. évfordulóján.

Veszprémben, a Dózsa téren méltó ünnepséggel emlékeztek meg a szabadságharc hőseiről. Kiss Anna népdalénekes kristálytiszta hangja felért egy lélektisztulással és felemelően szép volt az Ipari Diákszínpad fiataljainak műsora is. Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszéde nem nélkülözte a finom utalásokat, de az eseményhez illőn mértéktartó maradt. Sokan voltak, sokféle érzéssel és gondolattal, de a képviselő szavaival egyetértve: legyen szabadság és béke az országban! Hogy milyen úton, módon? Akkor sem volt ebben egységes a nemzet, ahogy ma sem az.

Ezen a kicsit hűvös, napsütéses délelőttön nem lehetett nem gondolni arra, hogy miközben mi békében ünnepelünk, tőlünk pár száz kilométerre rakéták süvítenek, bombák robbannak, és százezrek menekülnek a puszta életüket mentve. A maradók a fronton vagy bunkerekben megbújva, nincs víz, nincs fűtés, nincs gyógyszer, nincs élelem. És itt, a Dózsa téren, egy magyar férfi könnyei, aki minden igyekezetével próbál segíteni a bajbajutottakon, miközben az ukrán felesége családtagjait még mindig nem tudja biztonságban. De nem csak ezért megrendítő ez a mai ünnep. Szívszorítóan mutatja meg a nemzet megosztottságát, az egymásnak feszülő indulatokat, a gyűlöletet, az önzést és a teljes elbutulást. Szerte az országban civil szervezetek, önkéntesek végeznek heroikus munkát az emberiesség és önzetlenség jegyében, miközben a közösségi oldalakon árad a szenny, primitív, lelketlen és érzéketlen senkik élcelődnek egy nép nyomorán. Kossuth, Széchenyi, Petőfi hol vagytok?

Kitűzzük a kokárdát, ünnepelünk, együtt énekeljük a himnuszt. A közelgő választások két riválisa kezet fog. Az ég tiszta, nem gomolyog égő otthonok füstje sehol, fent a magasban elsuhan fölöttünk egy madár, béke van. Béke van?

Fotó: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago