Categories: Közélet

LMP – Bérlakások és családon belüli erőszak

Növeljük a bérlakások számát, és tegyünk többet a családon belüli erőszak áldozataiért! címmel tartott ma sajtótájékoztatót Gerstmár Ferenc (LMP – Magyarország Zöld Pártja) önkormányzati képviselő.

Magyarországon jelentős számú nő szenvedett már el testi vagy szexuális erőszakot partnere részéről, és érintettek a velük élő gyermekek is – mondta Gerstmár Ferenc. – Az áldozatok gyakran lakhatási nehézségek miatt nem tudnak elmenekülni bántalmazóik elől. Fontos, hogy „cím nélkül” jelöljenek ki lakásokat, amelyek szolgálhatják a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét. Ferencvárosi kezdeményezéshez kapcsolódva Veszprém az elsők között vállalhatott volna szerepet egy hálózat kialakításában, amely hálózat célja, hogy az áldozatok a bántalmazótól és a bántalmazás helyszínétől biztonságos távolságra kerüljenek. A múlt heti közgyűlésen indítványoztam, hogy a veszprémi önkormányzat a tulajdonában álló lakások közül kettőt a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére biztosítson, átmeneti lakhatásuk megoldására.

Porga Gyula polgármester – többek között – azzal az indokkal utasította el a képviselő javaslatát, hogy jelenleg nincs erre a célra kijelölhető üres bérlakás Veszprémben.

Ez az indok is rávilágít arra, amivel mindannyian tisztában vagyunk: az önkormányzati bérlakások alacsony számára – hangsúlyozta Gerstmár Ferenc. – Azt is tudni kell, hogy milyen sokan várakoznak elsősorban szociális bérlakás kiutalására. A városvezető többség éveken át mégsem lépett érdemben az ügyben. Ráadásul egy szintén a legutóbbi közgyűlésen tárgyalt előterjesztés azt engedi sejtetni, hogy a piaci alapú bérbeadást kívánják erősíteni. Felújítást követően egy ingatlan rögtön átkerült a szociális bérlakások közül a piaci alapon bérbe adhatók közé. Ez a gyakorlat ne váljon tendenciává! A lakások felújítására a tulajdonosnak azért szükséges költeni, hogy a méltó lakhatási körülmények adottak legyenek. Amikor a bérlakás szektorról beszélünk, olyan területről beszélünk, ahol az önkormányzat kérheti a város országgyűlési képviselőjének segítségét, hogy ha már nem is kezdeményezi, legalább támogassa meg a mások által állami bérlakás-építési programra benyújtott javaslatokat a központi költségvetés tárgyalásakor. S akkor talán majd az sem jelent megoldhatatlan nehézséget, hogy a helyi szociális igények jobb kiszolgálása mellett az önkormányzat a családon belüli erőszak áldozatainak is tudjon védett lakásokat adni.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago