Categories: Közélet

LMP – A klímaváltozás hatásai: elszálltak a zöldségárak

A klímaváltozás hatásairól és a termelőipiac-fejlesztési projektről tartott sajtótájékoztatót a Vásárcsarnok bejáratánál Turcsán Szabolcs, az LMP országos elnökségének tagja és Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője.

– Elszálltak az élelmiszerárak – kezdte mondanivalóját Turcsán Szabolcs. – A krumpli ára közel kétszeresére emelkedett, számos helyen külföldi kapható. a zöldség és a friss gyümölcs is jelentősen drágult, sok családnak megfizethetetlen. Ennek elsődleges oka a szélsőséges időjárás. 2019 első három hónapjában súlyos aszály volt, az elmúlt húsz évben nem volt ennyire vízhiányos állapot. Hiába a mostani eső, ezt a több hónapnyi kiesést nem lehet utólag pótolni. Az agrárkamara szerint százmilliárdos nagyságrendű kárt szenvedett el a magyar mezőgazdaság. A magyar kormány nem veszi komolyan a klímaváltozást és az azzal járó hatásokat, ezért nincs felkészülve az ország az ilyen időjárási helyzetekre.
Az LMP országos elnökségének tagja szerint a legfontosabb feladat, hogy mezőgazdaságunk alkalmazkodjon a helyzethez. Ennek érdekében az agrártámogatásokat át kell irányítani a jó környezeti és élelmiszer-minőséget biztosító termesztéstechnológiákhoz. Emellett gyors lépések szükségesek a vízvisszatartásra épülő vízgazdálkodás érdekében is. A cél a stratégiai vízkészlet maximális védelme, a vízzel való takarékosság és a vízlábnyom csökkentése.
Gerstmár Ferenc szerint azonnali intézkedésként csökkenteni kell a zöldségek, gyümölcsök áfáját. Szigorúbb ellenőrzésre is szükség van, hiszen bevett gyakorlattá vált Magyarországon, hogy a külföldről behozott, rosszabb minőségű és egyébként a szállítás miatt a környezetet extrán terhelő zöldséget-gyümölcsöt hazaiként adják el.
– Tavaly ősszel volt hír, hogy az agrárminiszter és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke megállapodtak, nagyfokú és nagyarányú termelőipiac-fejlesztési projektet indítanak mind a 23 megyei jogú városban – folytatta. – A kezdeményezés célja, hogy 21. századi körülmények között tudjanak vásárolni az emberek a termelői piacokon. A program a megyei jogú városokban 20 milliárd forintból indulna. Azóta nemigen hallani ennek a programnak a részleteiről, pedig a veszprémieket érdekelné, hogy lesznek-e városrészi piacok, átalakul-e a vásárcsarnok profilja. A város hosszú távú érdeke, hogy lakosai egészségesek és minőségi életet élő, boldog állampolgárok legyenek. Az egészséges életmód egyik alapvető feltétele az egészséges táplálkozás. Az uniós példák mindegyikében alulról, a települési szintről kiindulva érték el a fogyasztói szokások és élelmezési szolgáltatások megváltozását.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago