Sport

LANG ÁDÁM – Veszprém legismertebb futballistája

– Most nem tudunk beszélni, mert doppingvizsgálatra várok. Hívjon holnap háromkor, akkor a reptéren leszek – mondta Veszprém legismertebb futballistája, Lang Ádám, amikor felhívtam telefonon. A VFC USE neveltje a Győrrel magyar bajnok volt. Hatvanöt válogatott mérkőzésén egy gólt szerzett Andorra ellen.

Rugovics Vendel, aki szintén volt válogatott labdarúgó és jelenleg az Illés Akadémia női szakág szakmai igazgatója, elismeréssel szólt a felfedezettjéről, aki gyerekként került hozzá.

Szinte mindegyik válogatott szereplése után beszélünk. Kikéri a véleményemet a látottakról és megkérdezi, hogyan lehetne még jobb. Ádi évek óta azért stabil kezdőtagja a válogatott védelmének, mert taktikailag rendkívül érett, intelligens, fegyelmezett, jól olvassa a játékot, ezért mindig éppen ott van, ahol a legjobban kell. Megkockáztatom, hogy a nála technikailag képzettebb Willi Orbánnál is jobb belső védő. De az a legjobb, amikor ők ketten vannak párban hátul – válaszolta érdeklődésünkre Rugovics Vendel.

A kezdetekre így emlékezett: – Jobb-bekket akartam belőle nevelni, mert a sportantropometriai eredményei azt sejtették, hogy nem nő magasabbra száznyolcvan centinél. Amikor kiderült, hogy ez téves becslés volt, beljebb toltam a védelemben. A veszprémi kis srácból idővel magyar bajnok, külföldi bajnokságok idegenlégiósa és a nemzeti labdarúgó-válogatott egyik meghatározó kulcsjátékosa lett. Minden szövetségi kapitány folyamatosan, rendszeresen játszatja a nemzeti együttesben. Nagyon büszke vagyok rá, hiszen Ádám nem csak Veszprém, de a megyeszékhely utánpótlás-nevelő klubjának legismertebb futballistája is – mondta az egykori villámgyors, technikás, gólerős jobbszélső.

Lang Ádám, a harmincéves, háromgyerekes családapa hosszú évek óta kirobbanthatatlan a magyar labdarúgó-válogatott védelméből. A belső poszton képes a legjobb teljesítményre, de ha a csapatérdek megköveteli, jobb-bekként is számíthatnak rá. Már két Európa-bajnokságon is ott volt, és készülhet a harmadikra, amelyet 2024 júniusában Németországban rendeznek. A most zárult selejtezősorozat nyolc összecsapása közül hétszer kezdő volt, egyszer csereként küldte pályára Marco Rossi szövetségi kapitány. Társaival együtt hihetetlenül sikeres, tizenkét veretlenül megvívott mérkőzéssel zárják az évet, további rekordokat is beállítva.

Természetesen sohasem felejtem, hogy honnan indultam el. A Veszprémben tanultak adták meg az alapot, hogy idáig juthattam profi futballistaként – mondta kérdésemre válaszolva Lang Ádám. – Vendi bácsi kicsit elfogult velem, de az kétségtelen, hogy amiket mondott, az folyamatosan visszaigazolódott, ezért hiteles volt. Talán ezért is sikerült elnyernem minden kapitány bizalmát.

A kiváló védőjátékos arról is beszélt, hogy mire számít a németországi kontinenstornán.

Úgy érezzük, hogy a jelenleg sérült játékostársainkkal kiegészülve tudunk még előrébb lépni, vannak bennünk tartalékok. Fejlődhetünk annyit, hogy újabb örömöket szerezzünk fantasztikus szurkolóinknak. Marco Rossi szövetségi kapitány is látja bennünk a további potenciált, sikeréhséget és arra biztat, sarkall, hogy hozzunk ki magunkból még többet. Ennek szellemében dolgozunk majd tovább jövőre a válogatottnál – mondta bizakodón Lang Ádám, majd felült a Ciprusra induló járatra, hogy csatlakozzon az Omonia Nicosia együtteséhez.

December 2-án sorsolják az ellenfeleket, akkor kiderül, hogy Magyarországnak melyik három együttes lesz az ellenfele a négyes csoportban.

Donát Tamás

Vezető képünkön: Lang Ádám, a veszprémi kis srácból lett válogatott focista. Fotó: MLSZ

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago