Közérzet · 2021.09.30.

Közgyűlés: Szabad kezet adok az igazgatónak

Városunk sikereinek egyik titka, hogy polgármesterként nem szólok bele a város gazdasági szervezeteinek, intézményeinek munkájába – így reagált a közgyűlésen Porga Gyula polgármester Kovács Rajmund képviselőnek az állatkerti konfliktussal kapcsolatos kérdésére.

Kovács Rajmund független képviselő a következő kérdést intézte a polgármesterhez:

– Szeptember 14-én megjelent a Veszprém Kukac nevű internetes portálon egy cikk az állatkerttel kapcsolatban. A cikk szerint Török László vezérigazgató levélben tájékoztatta a Völgy-katlan Kft.-t, hogy felbontja azt a szerződést, mely a céget 20 éves időtartamra használati joggal ruházta fel. A felbontott szerződés miatt 28 ember munkahelye azonnal megszűnt. A cikk szerint Hettman Ferenc saját pénzét fektette be az üzletbe, majd a tulajdonjogot átadta az állatkertnek, ennek fejében 20 évre bejegyzett használati jogot kapott az építményekre, ahol a vendéglátó egységek működtek. Ám megjelentek az állatkertben más vendéglősök is, akiknek a cikk szerint a fő célja a Völgy-Katlan Kft. kiszorítása. Van-e bármilyen alapjuk a cikkben közölt állításoknak? Valóban az állatkerti húsosfazék körül legyeskedő NER keselyűket kívánja a városvezetés etetni közpénzből?


– Városunk sikereinek egyik titka, hogy polgármesterként nem szólok bele a város gazdasági szervezeteinek, intézményeinek munkájába – reagált a polgármester. – Az a fontos, hogy a cégek, intézmények teljesítik a vállalásaikat. Hogy milyen módon teszik ezt, az nem a mi kompetenciánk. Én ebben az ügyben szabad kezet adok az igazgatónak. Kérem, hogy a konfliktust tartsuk azon a szinten, ahová való! Én kísérletet tettem arra, hogy közvetítsek a felek között: sikertelenül.

Kovács Rajmund szerint a polgármesternek már korábban be kellett volna avatkoznia a párharcba, mivel már tavaly nyáron kirobbant a konfliktus a felek között.

A közgyűlésen a későbbiekben Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP–LMP–Párbeszéd) is megkérdezte Porga Gyulától, hogy miként rendezhető az állatkert és a vállalkozó közötti vita. Szerinte a polgármesternek, mint a tulajdonos önkormányzat vezetőjének, lenne dolga az ügyben.

– Ebből pereskedés lesz, ami nem szerencsés – tette hozzá. – Közérdekű adatot fogok kikérni, hogy megismerhessük a szerződés tartalmát.

– Mivel a vállalkozó minden képviselőhöz eljuttatta a levelét, ezért Török László álláspontját is bekérjük és eljuttatjuk önökhöz, ahogyan a szerződést is meg fogják kapni – zárta le a témát a város vezetője.

Új frakció a közgyűlésben

Katanics Sándor és párttársa, Zakar Csaba az előválasztással kapcsolatos konfliktus miatt kiléptek a Demokratikus Koalícióból. A közgyűlésben korábban DK–Szakszervezet néven működő frakció helyét a Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek frakció veszi át. Ennek frakcióvezetője Katanics Sándor, tagjai Zakar Csaba, Guzslován Gábor és Kovács Rajmund.

Érzékenyítés szükséges

A közgyűlés folyamán többször fölmerült a hulladék-kérdés: a szelektív hulladékgyűjtéssel, a barna kukák használatával, a hulladékszigetekkel, az elhagyott hulladék felszámolása érdekében tett intézkedésekről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról szóló döntéssel kapcsolatban.

közgyűlés, Közgyűlés: Szabad kezet adok az igazgatónak

– Rendeleti úton nem fogjuk tudni megoldani ezt a problémát – mondta a polgármester. – Nemcsak az önkormányzat és a szolgáltató, de a lakóközösségek közreműködésére is szükség van. Alapvető feltétel lenne a hulladék csökkentése. A szemét biztonságos, átlátható elszállításával nincs baj, viszont gond van az eldobásával, kihelyezésével. Jó szolgálatot tesznek a pályázati pénzből vásárolt kamerák. Az egyik problémás helyen már megvan az elkövető is. Jó megoldást jelentenek a zárt tárolók a társasházak mellett. Ezek telepítéséről tárgyalnak a közös képviselőkkel. Ám ami a legfontosabb lenne, az az érzékenyítés, hisz a szemetelés nem hulladékgazdálkodási, hanem kulturális probléma.

– Egyetértek, csak a dinamikát és a forrásokat nem érzékelem – jegyezte meg Gerstmár Ferenc (LMP).

Képviselőhöz méltó viselkedés

Hartmann Ferenc még augusztus elején írásbeli kérdést intézett a polgármesterhez: „Úrinőhöz, képviselőhöz, Veszprémhez méltónak, helyesnek, vállalhatónak tartja-e azt a képviselői megnyilvánulást, hogy Stigelmajer Józsefné fideszes képviselőtársa Facebook-oldalán egyetértően megosztott egy, az egyik ellenzéki párt rendezvényéhez írt kommentet. Idézem: ’Valahol fel is koncolhatnák már ezeket. Olyan jól mutatna a 200-as rozsdás szög a hátukban, hogy rögtön a fejüket is tele kellene verni vele.’ A kérdésre a mai napig nem kaptam választ, ezért most ismételten kérdezem polgármester úrtól. Mit tett annak érdekében, hogy képviselőtársa végre betartsa a képviselői esküjében foglaltakat, képviselőhöz és Veszprémhez méltó módon cselekedjen? Porga Gyula válasza: megkértem a képviselőt, hogy sokkal megfontoltabban legyen jelen a közösségi médiában.

Emlékmű, katonai bázis

Támogatja az önkormányzat, hogy a 8-as út geleméri elágazójánál felállítsák a 87. Bakonyi Harci Helikopter Ezred emlékművét, egy MIG24-es harci helikoptert.

– Az emlékmű készen áll a szállításra, az önkormányzatnak kellene elkészíttetnie a talapzatot – mondta a közgyűlésen Simon Jójárt Sándor nyugalmazott ezredes.

Hartmann Ferenc interpellációban érdeklődött afelől: történt-e előrelépés annak kapcsán, hogy a gyulafirátót mellett épülő katonai bázis messzebb kerüljön a településtől. A polgármester írásban fog válaszolni a kérdésére, mivel a tárgyalások még nincsenek abban a fázisban, hogy azonnal tudjon válaszolni.

Katanics Sándor független képviselő arra kérte a polgármestert, hogy adjon tájékoztatást a gyulafirátóti, kádártai és veszprémi lakosságnak a rátóti katonai bázissal kapcsolatban.

közgyűlés, Közgyűlés: Szabad kezet adok az igazgatónak

Igazgatóváltás a V-Busz Kft.-nél

Mivel a polgármester megfogalmazása szerint „igazgató úr más kihívás mellett döntött”, a közgyűlés 10 igen szavazattal – a hét ellenzéki képviselő tartózkodott – új igazgatót választott a V-Busz Kft. élére.

– Pálinkás Norbert, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a V-Busz Kft. vezetésében, ma egy olyan céget fog átadni az utódjának, amelynek kiszámítható jövőképe van – folytatta Porga Gyula. – Polgár István, az új igazgató, eddig a polgármesteri hivatal munkatársa volt.

Az új vezető elmondta, hogy eddig több közösségi közlekedési projektben vett részt. Egy éve dolgozik a veszprémi polgármesteri hivatalban, és ez alatt az egy év alatt a közösségi közlekedés és a Modern Városok Program voltak a feladatai.

közgyűlés, Közgyűlés: Szabad kezet adok az igazgatónak
A V-Busz Kft. új igazgatója interjút ad

– Mélyről indultunk, de mára nemcsak az országban, hanem Európában is méltányolható közösségi közlekedést építettünk fel – szólalt fel Pálinkás Norbert.

A város első embere megjegyezte: Pálinkás Norbert, Polgár István és Négrádi Tamás (ő a V-Busz Kft. üzemeltetési vezetője) tudják a legtöbbet ebben a városban a közösségi közlekedésről.

Három kilométeren újul meg a vízvezeték

A közgyűlés elfogadta a veszprémi víziközmű rendszer fejlesztésére vonatkozó gördülő fejlesztési tervet, amelynek értelmében a Bakonykarszt Zrt. a város területén az elkövetkező időszakban összesen három kilométeren újítja fel a vezetékeket a kiegészítő létesítményekkel együtt.

A vezető képen az állatkert főbejárata. Fotó: wikipedia.org. A többi fotót a szerző készítette


[fbcomments]