Egyéb · 2021.09.14.

VESZPRÉMI ÁLLATKERT – Sürgölődés a húsosfazék körül

Valóságos sokk érte azt a 28 embert, akik a veszprémi állatkert területén működő Völgy-Katlan Kft. vendéglátóipari cég alkalmazottai voltak – mind ez idáig. Vasárnap este, a műszak után, a munkaadójuk Hettmann Ferenc arról tájékoztatta őket, hogy megszűnt a munkahelyük.

Nem is tehetett mást, hiszen Török László, a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark igazgatója levélben tájékoztatta arról, hogy felbontja azt a szerződést, amellyel az állatkert 2012-ben, húszéves időszakra használati joggal ruházta fel a Völgy-Katlan Kft.-t. A rendkívüli jelzővel ellátott felmondás a kézhezvétel másnapjának reggelén vált hatályossá.

Hétfő reggel néhányan a kirúgottak közül mégis megjelentek a veszprémi állatkert alsó bejáratánál, de útjukat állta Czett Szabolcs, az állatkert jogtanácsosa és Brukner László értékesítési csoportvezető. Az igazgatói levél tartalma egyértelmű: azonnali hatállyal szerződést bont, egyben megvonja az alkalmazottak belépési engedélyét is. Aztán ebben is maradtak a kapu előtt, majd némi barátságos szóváltás következett, minek során kiderült, hogy az elbocsájtottak a holmijukért akkor mehetnek be, ha Török igazgató úrral erről időpontot egyeztettek.


Hettman Ferenc gyanútlan volt, noha jól látta, hogy a Völgy-Katlan Kft. kilenc „egysége” mellett gombamód szaporodnak a vendéglősök. Kíváncsi voltam, meglepődött-e a szerződésbontáson.

– Az enyhe kifejezés lenne, mert majdnem infarktus kaptam – mondja Hettmann. – Pedig Török már másfél éve rendszeresen keresztbe tett, egymást követték az utasításai, intézkedései, amelyek gátoltak a munkában. Sejtettem, hogy ki kíván szorítani a konkurencia mellől, de engem csak az bosszantott, ha az intézkedése a látogatók rovására ment. Jó ideje nem is beszélünk, már a telefonomról sem hívhatom sem őt, sem a fentebb említett két emberét.

Volt konfliktus bőven. Hettmann tavaly kirúgta Kaczor Krisztiánt és Bruknert a saját cégéből, mert úgymond „egy belső ellenőrzésen elbuktak”. Meg sem kottyant nekik: Kaczor pedig az A-D GROUP Kft.-nek, az állatkerti vendéglátóhelyeinek üzemeltetője lett, így egyértelműen vetélytársa Hettmann vállalkozásának. 

– Ez úgy sikerült, hogy az állatkert közismerten évek óta tetemes támogatási összeget nyert fejlesztésekre. Török a többi között építtetett az állatkert területén négy vendéglátó létesítményt is és azok üzemeltetését Kaczor pályázaton nyerte el. Pizzéria, étterem, fagyizó, kávézó. De épült idén is az alsó bejáratnál egy hamburgeres, az éttermem mellett kürtőskalácsozó, a majomháznál fagyizó az enyém mellé és a Dino Parkban is valami – mondja Hettmann, akitől megtudtuk, hogy neki viszont bennragadt a konyhákban és a hűtőkben rengeteg nyersanyag. „Le van sütve a kolbász.” Mi a megoldás?

– A békés megoldást fogom szorgalmazni. Megférünk valamennyien, az alkalmazottaim sorsa is fontos. Hétfőn a munkaügyi bíróságon kötöttünk ki. A magam részéről tárgyalni szeretnék, mégpedig a tulajdonossal. Ha nem sikerül, kénytelen leszek a jogi utat választani.

A tulajdonosi jogokat az önkormányzat gyakorolja. Vagyis az állam, amely idén további 5 milliárd forintot szánt a veszprémi állatkert fejlesztésére. Az állatkertben történtekről élénk vita alakult ki a közösségi oldalakon, amelyekből arra lehet következtetni, hogy lesz miről beszélgetni a tulajdonossal. 

A történethez tartozik, hogy Hettman Ferenc és Török László rokonok. 2012-ben megegyeztek: Hettman saját pénzét fektette be az üzletbe, majd a tulajdonjogot átadta az állatkertnek, ennek fejében 20 évre bejegyzett használati jogot kapott az építményekre. Ennek lett most vége. Amint széthúztak a rokonok, újabb menő szereplők ékelődtek az üzletbe: minél nagyobb az állatkert forgalma, annál nagyobb a várható haszon. 

Nagy a sürgölődés a húsosfazék körül.

Fotó: MTI – alfahir.hu


[fbcomments]