Közérzet · 2022.09.29.

KÖZGYŰLÉS – Bakonykarszt Zrt., az utolsó „családi ékszer”?

Az önkormányzati vagyon einstandolásának, az utolsó „családi ékszer” megszerzésének nevezte Hartmann Ferenc képviselő, frakcióvezető (MSZP–LMP–Párbeszéd) Veszprém önkormányzatának mai közgyűlésén a Bakonykarszt Zrt. vagyonának ingyenes állami tulajdonba adását. Ez az önkormányzat önrendelkezését és hatékony döntéshozatalát lehetetlenítené el – mondta.

Az ezzel kapcsolatos előterjesztést sürgősséggel tárgyalta a testület. Tartalmilag ma csak arról született döntés, hogy megkezdődhet a víziközmű-szolgáltatás, mint önkormányzati közfeladat, és az ahhoz kapcsolódó vagyon ingyenes átruházásának előkészítése a magyar állam részére az úgynevezett integrációs program keretében. Ennek ellenére több kritikus észrevétel is elhangzott.

Zsarolás vagy mentőkötél?

Az integrációs program lényege, hogy az ellátásért felelős önkormányzat a víziközmű-vagyonát és a hozzá kapcsolódó ellátási felelősséget átadja a magyar államnak, amennyiben nem tud vagy nem akar az ellátási kötelezettségének eleget tenni. Az integráció során az állam elsődleges célja, hogy a többségi tulajdonú önkormányzati társaságokban legalább öt százalékos tulajdonrészt szerezzen.

Hartmann Ferenc a frakció nevében módosító indítvánnyal élt. Azzal érvelt, hogy az állam a tulajdonrésze birtokában is segíthetné a közszolgáltatót, ezt a teljes vagyon átadásához kötni zsarolás. A módosító indítvány értelmében Porga Gyula polgármester arra kapott megbízást, hogy a végleges döntés előkészítése során járja körül a Bakonykarszt Zrt. vagyonmegtartásának lehetőségét is.

Zsarolást emlegetett Kovács Rajmund független képviselő is. Felhívta a figyelmet, hogy a víziközmű-szolgáltató cégek szerte az országban a rájuk kirótt különadó miatt működnek veszteségesen. Hozzátette: a későbbi biztonságos működtetésre nem látszanak a garanciák. Guzslován Gábor képviselő (Szakszervezetek) szerint sem szükséges a segítéshez mások zsebébe belenyúlni. Kétségeket fogalmazott meg a közművagyon további sorsát illetően is: az állam később majd eladja? Kinek? Katanics Sándor (független) szerint az egészséges ivóvízellátás önkormányzati feladat. A helyzet súlyos, de a polgármesternek nem az ingyenes vagyonátadásról kellene tárgyalnia.

Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója képviselői kérdésekre elmondta, hogy a társaságnak jelenleg 131 önkormányzat a tulajdonosa. A cégben Veszprém 37 százalék tulajdonrésszel rendelkezik. A saját tőkéjük 1,4–1,5 milliárd forint, az alaptőke 886 millió. Az év végére egymilliárd forint körüli veszteséggel számolnak.

Porga Gyula a vita zárásaként elmondta, hogy nincs semmiféle kényszer. A testület szabadon dönthet arról, hogy vállalja-e hosszú távon az ellátási felelősséget, vagy átadja azt az államnak. De megoldást kell találni, mert a jelenlegi válsághelyzetben az önkormányzat nem tud kötelezettséget vállalni a cég jövő évi finanszírozására.

Bajban a csererdei cégek

A polgármester a volt Bakony Művek területén kialakult zűrös helyzet rendezését is sürgősséggel vitte a testület elé. A Csererdőben jelenleg működő vállalkozások vezetői közül többen is ott voltak, és drámai képet festettek. Hetek óta víz- és csatornaellátás nélkül kénytelenek fenntartani a termelést, ami már a létüket, a jövő évi fejlesztési terveiket és több száz dolgozójuk egzisztenciáját fenyegeti. Egyelőre saját szervezésben gondoskodnak a szükséges vízmennyiségről, de ez sokáig már nem tartható. Az ügyről korábban már mi is írtunk itt és itt.

Mostanra egyértelművé vált, hogy a cégeket sakkban tartó FKM TEAM Kft. nem teljesítette az önkormányzattal kötött szerződésben rögzített vállalásait. Az önkormányzat tudta nélkül tulajdonhoz juttatott egy másik céget (Bakony Cseri Kft.), amelyikkel viszont az önkormányzatnak nincs szerződéses kapcsolata. Porga Gyula úgy fogalmazott: nincs más megoldás, mint szerződést bontani és a két kft. tulajdonában lévő utakat, illetve víziközmű-hálózatot kisajátítani. Erre megkapta a testület felhatalmazását.

Továbbra is kérdéses azonban, hogy amíg mindez lezajlik, hogyan oldható meg az érintett cégek vízellátása. A polgármester elismerte, túl sok eszköz nincs a kezükben, de mindent el fognak követni az ügy rendezése érdekében. A vízművek vezérigazgatója sem volt igazán derűlátó. Ha egyszerű lenne, már rég megoldottuk volna, de nem az – mondta. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy a Bakonykarszt Zrt.-nek csak a bekötési vízmérőig van tulajdonosi joga és szolgáltatási kötelezettsége. A hálózat onnantól az FKM TEAM Kft. tulajdona, amelynek a vezetője a vele együttműködni nem akaró kis cégeket egyszerűen levágta a vízhálózatról. Ahhoz, hogy a Bakonykarszt beavatkozhasson, a tulajdonosnak legalább szolgalmi jogot kellene biztosítani, ami bírósági úton lenne kikényszeríthető.

Drágul az élet és a halál is

Hosszas eszmecsere után szavazták meg a képviselők a városi parkolózónák egy részének átsorolását magasabb díjövezetbe, a parkolási díjak emelését valamennyi fizetős zónában és új utcák díjkötelessé tételét. Néhány képviselői módosító indítványt elfogadtak, másokat nem. A legolcsóbb sárga zónában 200, a középső zöld zónában 320, a legdrágább pirosban 480 forint lesz egy órányi parkolás november elsejétől. A Kádár utcai parkoló, a József Attila utca és az Almádi út azonban már október elsejétől fizetőssé válik a zöld tarifa szerint. Piros zónába kerül a piac–SZMT parkoló, a Bezerédy utca, a Vörösmarty tér, az Ádám Iván utca és a Galamb utca, ráadásul a piros zónában szombatonként 7 és 12 óra között is fizetni kell november 1-je után. Értelemszerűen megdrágulnak a napijegyek és a parkolóbérletek is. Változás még, hogy a módosítással kijelölt sárga zónákban nem lesznek parkolójegy automaták, a díjat csak sms-ben vagy mobilapplikációban lehet megfizetni. A parkolózónák átalakításáról bővebb információt a város honlapján találnak.

A tömegközlekedés jegy- és bérletárai is változnak november elsejétől. Az indoklásban elhangzott, hogy a V-Busz Kft. díjszabása közel négy éve változatlan. Elővételben 350 forint lesz egy menetjegy, a buszvezetőnél vásárolva 500. A teljes árú havi bérlet 8750 forintba fog kerülni, 3500-ba a tanuló-, a nyugdíjas és a kisgyermekes havi bérlet. A kedvezményes nyugdíjas negyedéves bérletért 7000 forintot kell fizetni. Az év végéig 15 új készpénzmentes jegykiadó automatát telepítenek.

Átlagosan 20 százalékkal kell majd többet fizetni a közterület használatért és 25 százalékkal a temetési szolgáltatásokért, valamint a sírhelyek megváltásáért.

Fotó: a szerző


3 hozzászólás

  1. tjk szerint:

    A csak sms-ben vagy mobilapplikációban történő fizetés nem hiszem, hogy megkövetelhető bárkitől is. Ha nincs automata, oldják meg másként! Egyébként ez a pánikos “pénzbegyűjtés”, nem jó irány! Oldják meg másként! Engem nem érint valójában, de az egészet nem tartom korrektnek a polgárokkal szemben!

  1. 2022.10.02.

    […] – Nehéz kihívások előtt állunk. Komoly döntésekre lesz szükség, ezért most rendkívül fontos a bizalom. Az energiakrízis következményeit Veszprém se tudja elkerülni, miután az év végén lejárnak az energiaszolgáltatókkal kötött önkormányzati szerződések – fogalmazott Porga Gyula polgármester a legutóbbi közgyűlésen. […]

[fbcomments]