Categories: Közélet

KORREKT – A tankerületnek hét iskolából jelentettek covidos esetet

Tegnap reggel városvezetőktől és intézményvezetőktől kértünk tájékoztatást elektronikus levélben a veszprémi járványhelyzetről. Szauer Istvántól, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatójától ma reggel már választ is kaptunk, ezt változtatás nélkül közöljük.

Továbbra is várjuk Takács Szabolcs kormánymegbízott, Porga Gyula polgármester, Hegedűs Barbara alpolgármester, dr. Lippai Norbert, a kórház főigazgatója és dr. Pápai Enikő megyei tisztifőorvos válaszlevelét!

Veszprémben hírek, álhírek és rémhírek terjednek a koronavírusos esetek számával, a kontaktkutatással, a karanténintézkedésekkel kapcsolatban. Az emberek egy része szorong, mások félvállról veszik, sőt, tagadják a fertőzésveszélyt. Meggyőződésünk, hogy a nyílt és korrekt kommunikáció segíthetne a helyzeten. A bizonytalansággal szemben biztonsággal tervezhetővé válnának a hétköznapok, ily módon a járvány helyi berobbanását is könnyebb lenne megfékezni. Köszönjük Szauer Istvánnak, hogy közreműködik a hiteles tájékoztatásban!

Veszprém mely iskoláiban jelent meg mostanáig a koronavírus? A diákok, a pedagógusok és a háttérszemélyzet milyen arányban érintett? – kérdeztük az igazgatót.

A Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő 16 köznevelési intézmény közül a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskolából, Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskolából, Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolából, Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskolából, Lovassy László Gimnáziumból, Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégiumból, valamint a Vetési Albert Gimnáziumból jelentettek COVID-19 fertőzéses esetet. Ez az október 9-ei állapot szerint a 6214 tanulóból 15, a 775 pedagógus közül 4 megbetegedését jelenti. Jelenleg két gimnázium három osztályában van tantermen kívüli digitális munkarend, a többi intézmény valamennyi osztályában normál rend szerint zajlik az oktatás. Az egyházi, alapítványi, valamint egyéb fenntartású intézmények adatairól a tankerület nem rendelkezik információkkal.

További kérdéseink a következők voltak:

Mi a protokoll abban az esetben, ha a fenti három csoportban valakinek pozitív lesz a tesztje? Kinek a hatásköre és milyen fokú fertőzöttség esetén az oktatás részleges vagy teljes szüneteltetéséről dönteni? Kapnak-e táppénzt az igazolt pozitív dolgozók, illetve a hatósági karanténba kényszerülők?

Szauer István a protokollra nem tért ki, ez feltehetően a járványügyi szakemberek hatásköre. Egyebekben a következőket mondta el:

A tanügyi döntéseket, a járványügyi eljárás figyelembevételével, rendkívüli szünet elrendelése vagy visszavonása tekintetében (az Operatív Törzs egyetértésével) az Oktatási Hivatal, tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése vagy visszavonása tekintetében az Operatív Törzs hozza meg. A döntés tartalmazza azt, hogy meddig tart a meghozott intézkedés és kikre vonatkozik, például adott esetben mely osztályra vagy csoportra. A munkavállalók táppénzre való jogosultságát törvény szabályozza, nem munkáltatói döntésen alapul. Ugyanakkor a tankerületi központ biztosítja annak a lehetőségét is, hogy aki hatósági karanténba került, de nem beteg, és vállalja az otthonról is ellátható feladatokat, az megkapja a fizetését.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago