Közérzet · 2020.10.13.

KORREKT – A tankerületnek hét iskolából jelentettek covidos esetet

Tegnap reggel városvezetőktől és intézményvezetőktől kértünk tájékoztatást elektronikus levélben a veszprémi járványhelyzetről. Szauer Istvántól, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatójától ma reggel már választ is kaptunk, ezt változtatás nélkül közöljük.

Továbbra is várjuk Takács Szabolcs kormánymegbízott, Porga Gyula polgármester, Hegedűs Barbara alpolgármester, dr. Lippai Norbert, a kórház főigazgatója és dr. Pápai Enikő megyei tisztifőorvos válaszlevelét!


Veszprémben hírek, álhírek és rémhírek terjednek a koronavírusos esetek számával, a kontaktkutatással, a karanténintézkedésekkel kapcsolatban. Az emberek egy része szorong, mások félvállról veszik, sőt, tagadják a fertőzésveszélyt. Meggyőződésünk, hogy a nyílt és korrekt kommunikáció segíthetne a helyzeten. A bizonytalansággal szemben biztonsággal tervezhetővé válnának a hétköznapok, ily módon a járvány helyi berobbanását is könnyebb lenne megfékezni. Köszönjük Szauer Istvánnak, hogy közreműködik a hiteles tájékoztatásban!

Veszprém mely iskoláiban jelent meg mostanáig a koronavírus? A diákok, a pedagógusok és a háttérszemélyzet milyen arányban érintett? – kérdeztük az igazgatót.

A Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő 16 köznevelési intézmény közül a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskolából, Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskolából, Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolából, Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskolából, Lovassy László Gimnáziumból, Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégiumból, valamint a Vetési Albert Gimnáziumból jelentettek COVID-19 fertőzéses esetet. Ez az október 9-ei állapot szerint a 6214 tanulóból 15, a 775 pedagógus közül 4 megbetegedését jelenti. Jelenleg két gimnázium három osztályában van tantermen kívüli digitális munkarend, a többi intézmény valamennyi osztályában normál rend szerint zajlik az oktatás. Az egyházi, alapítványi, valamint egyéb fenntartású intézmények adatairól a tankerület nem rendelkezik információkkal.

További kérdéseink a következők voltak:

Mi a protokoll abban az esetben, ha a fenti három csoportban valakinek pozitív lesz a tesztje? Kinek a hatásköre és milyen fokú fertőzöttség esetén az oktatás részleges vagy teljes szüneteltetéséről dönteni? Kapnak-e táppénzt az igazolt pozitív dolgozók, illetve a hatósági karanténba kényszerülők?

Szauer István a protokollra nem tért ki, ez feltehetően a járványügyi szakemberek hatásköre. Egyebekben a következőket mondta el:

A tanügyi döntéseket, a járványügyi eljárás figyelembevételével, rendkívüli szünet elrendelése vagy visszavonása tekintetében (az Operatív Törzs egyetértésével) az Oktatási Hivatal, tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése vagy visszavonása tekintetében az Operatív Törzs hozza meg. A döntés tartalmazza azt, hogy meddig tart a meghozott intézkedés és kikre vonatkozik, például adott esetben mely osztályra vagy csoportra. A munkavállalók táppénzre való jogosultságát törvény szabályozza, nem munkáltatói döntésen alapul. Ugyanakkor a tankerületi központ biztosítja annak a lehetőségét is, hogy aki hatósági karanténba került, de nem beteg, és vállalja az otthonról is ellátható feladatokat, az megkapja a fizetését.


[fbcomments]