Categories: Életmód

KÖNYV – Az egyszerű élet művészete

Shunmyo Masuno egy zen buddhista templom főpapja, és díjnyertes zen kerttervező. Az egyszerű élet művészete című könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat.

A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno.

Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a mulandóság apró jeleit.

Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.

Shunmyo Masuno mindennapi bölcsességeket osztott meg velünk ebben a könyvében, olyanokat, amelyeket jó, ha magunkévá teszünk. Persze nem mindet, legalábbis véleményem szerint. A Hygge, a Lykke, meg egy pár másik könyv ugyanezeket közvetíti: hogy kapcsolj ki. Kapcsolódj ki. Lépj ki a mókuskerékből. És ehhez nem kell, hogy mindezeket 100 százalékig kövesd, nem kell, hogy egyet kövess. A lényeg, hogy érezd jól magad. Nem kell várni a kéthetes nyári szabadságra egész évben, mert az a két hét gyorsan elillan egyrészt, másrészt a hatalmas várakozás miatt feszült lesz és csalódást okoz. Mindenki megtalálhatja a mindennapjaiban a szépséget. Nehéz? Néha igen.” (részlet a Kulturpara blog ajánlójából)

A 21. Század Kiadó gondozásában megjelent könyv itt megrendelhető.

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago