Egyéb

KLÍMA – Kávé, csoki, banán – eltűnhetnek a kedvenceink?

Új ötletek, új törvények, tanácskozások, klímacsúcs, próbálkozások. A világ igyekszik lépéseket tenni a klímaváltozás rohamosan bekövetkező folyamata ellen. Szembe kell néznünk annak elkerülhetetlenségével, hogy talán le kell mondanunk bizonyos élelmiszerekről. Ma még élvezhetjük őket, de ha nem kedvez nekik a klíma, el fognak tűnni az asztalunkról.

Szembe kell néznünk ennek elkerülhetetlenségével és fel kell készülnünk arra, hogy talán le kell mondanunk bizonyos dolgokról, melyek ma még természetesek számunkra. Megpróbáljuk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, előnyben részesíteni a megújuló energiaforrásokat, és még sok más ötlettel állunk elő időről időre. Mégis, ezt a (részben) természetes folyamatot nem egyszerű megfékezni. Márpedig, ha így folytatódik, el kell fogadnunk, hogy nagy változások állhatnak be az életünkben.

Tudjuk, hogy bizonyos állatfajokat nagyban veszélyeztet a felmelegedés, de jó tudni, hogy az éghajlat változásai néhány általunk is fogyasztott élelmiszer fennmaradását is fenyegetik. Az alábbi öt élelmiszert fenyegeti a klímaváltozás:

Kávébab

Sokan tekintünk reggeli megmentőként a kávéra. Része reggeli rutinunknak, és szükséges, hogy energikusan indulhasson a napunk. A kávéültetvényeket azonban egyre jobban támadja a levélrozsda nevű gomba, amelynek kedvez a légkör felmelegedése: a növekvő hőmérséklet hatására erőteljesen szaporodik. A felmérések szerint az ültetvényeken taroló gomba 2012 és 2017 között 2,5 milliárd eurót meghaladó kárt okozott. A klíma okozta pusztítás nem csak a multinacionális cégóriásokat érinti, 2 millió gazda volt kénytelen elhagyni földjeit. A termesztők keresik az ellenállóbb fajokat, de az arabica kedvelői számára egyelőre semmilyen jó hírük nincsen.

Kakaóbab

A kakaóbab nagyon speciális környezetet igényel ahhoz, hogy növekedjen és teremjen. Kizárólag az egyenlítőtől északi és déli irányban 20 fokkal képes virágot hajtani, mert ezen a vidéken nitrogénban gazdag a talajt, elegendő mennyiségű páratartalmat és állandó hőmérsékletet biztosít számára. A Panel on Climate Change (IPCC) becslései szerint 2050-re a termelőfelületek jelentősen lecsökkennek, mivel megtörténhet, hogy a bolygónk átlaghőmérséklete addigra 2,1 Celsius-fokkal emelkedik. 

Banán

A kakaóbabbal ellentétben, a banán termelési területe – hála a magasabb hőmérsékletnek – az elkövetkező években akár meg is növekedhetne, viszont a csökkenő vízellátás ellehetetleníti a banántermesztést. A klímaváltozás nyomában a gombás fertőzések szaporodnak, így ha lenne is jelentős banántermés, azzal valószínűleg a kórokozók végeznének. 

Avokádóültetvény

Napjainkban mind népszerűbb az avokádó, hiszen remekül beépíthető a diétába is. A banánhoz és a kakaóbabhoz hasonlóan, a hőmérsékletváltozás és a nem megfelelő vízmennyiség okozhatja a vesztét. Az avokádó rendkívül érzékeny az éghajlatváltozásra, a klíma kis eltéréseihez sem képes megfelelően alkalmazkodni, nem is beszélve arról, ha nem kapja meg a számára szükséges, hatalmas mennyiségű vizet.

Szőlő és bor

A bor talán nem tűnik el teljesen az életünkből, de a nemes szőlőkből készült, finomabbnál finomabb borok bizony veszélyben vannak. A nemesített szőlőfajták nagyon érzékenyek a környezetükre, a klíma legkisebb változása is kihat a belőlük nyert bor ízére, ezért is védik őket a borászok minden erejükkel. Becslések szerint 2050-re 70 százalékkal is csökkenhet a borszőlőtermesztésre alkalmas területek mennyisége. 

Forrás: ITT.

Lebán Csenge

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago