Categories: Közélet

KIUTAK – Sikeres program a hajléktalanellátásban

Kétéves, eredményes program zárásáról tájékoztatták a sajtó munkatársait a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi Befogadás Házában. Az utcán élő hajléktalan embereket segítő programot 99,45 millió forint, pályázaton elnyert európai uniós forrásból valósították meg – mondta Szaller Péter, a szeretetszolgálat veszprémi koordinátora, aki Vágner Milánnal, a Befogadás Háza intézményvezetőjével fogadta az újságírókat.

A program az Elsőként lakhatás módszertani szemlélet jegyében zajlott, ami azt jelenti, hogy elsőként a hajléktalan ember lakhatási problémájára keresnek megoldást, lehetőség szerint nem az intézményi ellátás keretei között. Összesen 24 személy számára sikerült albérleti elhelyezést találniuk 2018 augusztusában, majd a lakhatás biztos közegében megkezdődött a tényleges segítő munka szociális munkás, pszichológus és addiktológus közreműködésével.

A programba léptetést alapos felmérés előzte meg, a résztvevők étkezési, ruházkodási, megélhetési támogatást is kaptak. Közülük tizenketten kapcsolódtak be a képzési programokba (parkgondozás, állatgondozói segítés, háztartási ismeretek, kompetenciafejlesztés), és kilencen végig is csinálták, amit elkezdtek. A három lemorzsolódó helyét újakkal töltötték fel.

Szaller Péter jó eredményként értékelte, hogy a huszonnégy hajléktalan közül csak heten hagyták el a programot idő előtt, de közülük ketten azért, mert elköltöztek Veszprémből és jó irányt vett az életük. Hárman kiestek, ketten börtönbehívót kaptak. A felkaroltak többsége továbbra is szeretné megtartani az albérletét, illetve beköltözne az utcáról az intézménybe. A képzés során elsajátított ismeretekkel már a munkavállalásra is nagyobb esélyük van.

A tájékoztatót követően Szaller Péter szívesen válaszolt a Veszprémkukac kérdéseire. Megtudtuk, hogy a városban 250–260 hajléktalan emberről van tudomásuk. Többségük az intézményben él, 90–100-an pedig az utcán. Velük az utcai szolgálat tartja a kapcsolatot. Folyamatosan működtetnek olyan szolgáltatásokat számukra is, amivel az intézménybe való bevonásukat igyekeznek elérni. Ilyen például a Haszkovó lakótelep takarítása közmunka keretében. A problémásak számát 10–15-re becsüli. Ők azok, akik bár szám szerint nincsenek sokan, feltűnő módon, a közösségi élet szabályait rendszeresen megszegve teszik próbára a veszprémiek tűrőképességét.

Az EKF 2023-al kapcsolatban megerősítette, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kész partnerként együttműködni a Befogadás Házának elköltöztetésében a vasútállomás mellől. Egyelőre az előzetes egyeztetéseknél tartanak, és keresik a lehetséges megoldásokat.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago