Tech · 2022.10.04.

Kisvonat – Időutazásra fel!

Ötven éve zakatolt végig utoljára a Veszprémvölgyön a hajdani kisvonat mozdonya, maga után húzva a színes szerelvényeket. Egykori gyermekutasai közül többen ott voltak ma, amikor a régi vidámparki megállóban mementóként és látványosságként felavatták a felújított kocsikat.

A mozdonyt és a két kocsit Németh Károly őrizte meg, majd néhány évvel ezelőtt a Túrajó Vidámpark anno sétákon fogalmazódott meg a helyreállítás gondolata. Raffai Csilla turisztikai tanácsadó ötletét a városházán Kovács Zoltán irodavezető karolta fel. Ők ketten váltak a projekt motorjaivá. Brányi Mária alpolgármester az átadáson elsősorban nekik mondott köszönetet, méltatva mindazok munkáját is, akik időt, energiát nem sajnálva, ötletekkel, anyagiakkal, önkéntes munkavégzéssel segítették a projektet. Raffai Csilla felterjesztése nyomán a veszprémi kisvonat a város értéktárába is bekerült.

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a közösség erejével sikerült megvalósítani ezt az álmot – mondta Raffai Csilla, aki a vidám, színes kis járművet egy igazi időkapszulához hasonlította.


A vezetett sétáikon eddig is bejárták képzeletben a veszprémiek hajdanvolt vidámparkját, gyönyörködtek a tavon ringatózó csónakokban, az óriáskerékben, a kisvonat utasaiként átzakatoltak a dolomit sziklába vájt alagúton, hogy a végállomáshoz érve jegyet váltsanak a vadasparkba. Ezt mostantól bárki megteheti, ha felkapaszkodik a vonatra és behunyja a szemét.

Kovács Zoltán Németh Károlyra emlékezett, aki sajnos nem érhette meg a mai napot. Az általa megmentett értékekért Némethné Károlyi Jolánnak mondott köszönetet, aki azokat szeretettel ajánlotta fel a város részére. A felújításban közreműködő cégeknek és magánszemélyeknek egy-egy emléklapot adott át, majd beszélgetésre, emlékidézésre invitálta a megjelenteket.

A Veszprémvölgyi kisvonat egykor a vadasparkot és az 1961. május elsején megnyílt vidámparkot kötötte össze. A dolomitsziklába vájt alagút 1963-ban lett a vasúti pálya része. Úttörővasútként – Kavalecz János mozdonyvezető felügyelete alatt – májustól szeptemberig működött egészen 1972 szeptemberéig.

Fotók: a szerző

kisvonat, Kisvonat – Időutazásra fel!
kisvonat, Kisvonat – Időutazásra fel!
kisvonat, Kisvonat – Időutazásra fel!
kisvonat, Kisvonat – Időutazásra fel!

[fbcomments]