Közérzet · 2022.11.24.

KIRÁLYSZENTISTVÁNI HULLADÉKLERAKÓ – Büntetett az OLAF

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a napokban zárta le a magyarországi komplex regionális hulladékgazdálkodási rendszer vizsgálatát. A vizsgálat négy projektet érintett, egyik a királyszentistváni hulladéklerakó. A megállapított szabálytalanságok alapján az OLAF csaknem 11 millió euró uniós támogatás visszafizetését javasolta.

Az OLAF főigazgatója, Ville Itälä a következőket mondta: „Az EU által finanszírozott projektek több éven át húzódtak. Céljuk a hulladékgazdálkodás hatékonyabbá és környezetbarátabbá tétele volt. Az OLAF nyomozói azonban tervezési és tervezési hibákat, valamint a projektcélok megsértését észlelték. Azt is megállapítottuk, hogy a projektek céljainak átfedése miatt a környezetre gyakorolt pozitív hatás a vártnál kisebb volt. A projektekkel kapcsolatos problémák több tűzesethez vezettek, amelyek veszélyes kibocsátással és nagyon negatív hatással voltak a levegő minőségére.”

királyszentistváni hulladéklerakó, KIRÁLYSZENTISTVÁNI HULLADÉKLERAKÓ – Büntetett az OLAF

A projektek között szerepelt egy mechanikai-biológiai hulladékkezelő egység felállítása éghető hulladék előállítására, amelyet aztán energiatermelésre értékesítenek. (Ez a királyszentistváni hulladéklerakóa szerk. megj.) A túl alacsony minőség miatt azonban a keletkezett hulladék nagy része a projekt helyszínén maradt. Ez két súlyos tűzhöz vezetett. Az első tűzvész tönkretette az uniós beruházást is, amelyet később a kedvezményezett saját költségén újjáépített.


Az első tűzeset és a hulladékkezelési technológia rendszeres meghibásodása után nagy mennyiségű kezeletlen biológiai hulladékot is elhelyeztek a főhulladéktelepen. Ez a biológiai frakció kezelő egység kapacitásának hibás tervezésével együtt elviselhetetlen szagot okozott a közeli területeken.

A civil demonstrációk eredményeként és többszöri sikertelen helyzetjavítási kísérlet után a kedvezményezett végül úgy döntött, hogy nem használja tovább a biológiai tisztítóegységet, és a teljes biológiai frakciót (az összes kommunális hulladék kb. 60 százalékát) egy másik lerakóhelyre szállítja – megsértve ezzel a projekt céljait és célkitűzéseit.

Az OLAF november elején lezárta vizsgálatát, és azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy térítse vissza az EU költségvetéséből elköltött 10,9 millió eurót. Az OLAF egy úgynevezett adminisztratív ajánlást is kiadott az uniós finanszírozású projektek egyes szempontjainak megfelelőségére és célkitűzéseik teljesítésére vonatkozó ellenőrzések javítására.

AZ OLAF KÜLDETÉSE, MEGBÍZATÁSA ÉS HATÁSKÖREI

Az OLAF küldetése az uniós forrásokkal kapcsolatos csalások felderítése, kivizsgálása és megállítása.

Vezető képünkön a királyszentistváni hulladéklerakó


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]