Közérzet · 2019.08.12.

KIRÁLYSZENTISTVÁN – A füst nem hazudik

Nem került veszélyes anyag a levegőbe, áltatják a Királyszentistván környékén élőket, a Balaton keleti medencéje mellett nyaralókat már két napja. A tüzet még most sem sikerült eloltani, de könnyen ellenőrizhető, szükséges-e aggódnunk.

Némi, kevésbé izgalmas tudás kell a helyzet megértéséhez: elsőként egy kevés anyagtan. A műanyagok általában kőolaj-származékokból készülnek, amelyekhez különféle – gyakran az emberi egészségre is káros – adalékanyagokat kevernek: lágyítószereket, antioxidánsokat, tűzálló anyagokat, fényvédőket, stabilizátorokat, hálósítókat, síkosítókat, a feldolgozást segítő és ütésállóságot javító anyagokat, égésgátlókat.


A leggyakrabban előforduló műanyagok a polietilén (PE) és a polipropilén (PP). Ebből készül a háztartásban használt eszközök jelentős része, valamint számos csomagolóanyag, zacskó, üdítős flakon és a papír üdítőitalos doboz belső burkolata is. A közhiedelemmel ellentétben égésükkor nem csak víz és széndioxid keletkezik, hanem súlyosan ártó, rákkeltő anyagok is.

Fotó: katasztrófavédelem

Fotó: katasztrófavédelem

Másodszor: mi történik égésük esetén? A polietilén és a polipropilén égetésekor keletkező egészségkárosító anyagok és hatásuk: 1. az aceton irritálja a szemet, 2. az akril-aldehid nemcsak a szemet, de a bőrt és a légzőrendszert is súlyosan irritálja. akár tüdővizenyőt okozhat, 3. a benzol rákkeltő, károsan hat a csontvelőre, a májra, az immunrendszerre, 4. a ciklopentanon irritálja a szemet, a bőrt és lehetséges, hogy a légzőrendszert is, 5. az ecetsav maró hatású, 6. a formaldehid rákkeltő, súlyos szemkárosító, tüdővizenyőt okozhat, 7. a hangyasav erősen maró hatású, a szemet, a bőrt és a tüdőt károsítja, 8. a metilalkohol fejfájást, bőrirritációt, idegrendszeri zavart okoz, 9. szénmonoxid valamennyi műanyag égetésekor keletkezik, a vérre, a keringési rendszerre és a központi idegrendszerre hat, eszméletvesztést és halált is okozhat, idegrendszeri problémákat, magzatoknál alacsony születési súlyt, halvaszülést, veleszületett szívproblémákat idézhet elő, 10. a toluol irritálja a szemet és a légzőrendszert, depressziót, csökkent tanulási képességet és pszichológiai zavarokat okozhat, impotenciát idézhet elő.

Fotó: katasztrófavédelem

Fotó: katasztrófavédelem

Mindez a Környezet- és Vízügyi Minisztérium által támogatott kiadványban olvasható. Akár nyomtatott, akár elektronikus formában bárki rendelkezésére áll a Levegő Munkacsoport figyelmeztetése.

Harmadszor: nézzünk és lássunk! Az eddigi hivatalos állításokat egyetemi tankönyv alapján is könnyen megvizsgálhatjuk: a füst színéből ugyanis egyértelműen megállapítható, került-e egészségre káros anyag a szeméttelepi tűz kapcsán a levegőbe. Csak ellenőriznünk kell a füst színét: ha színtelen, nem kormozó a füst, politetilén égett. A polipropilén füstje szintén színtelen világító, nem kormozó, kék maggal ég. Ám ha a füst fekete, az azt jelenti, nem tökéletes az égés. Ebben az esetben veszélyes égéstermékek is a levegőbe kerülhettek. A fotókon egyértelműen látszik a sűrű, fekete füst az egész környék felett.

(A mérnöki tudás további részlete megtalálható Palotás László és Balázs György: Mérnöki szerkezetek anyagtana című tankönyv 3. kötetében, de a világhálón is.)

Dallos Zsuzsa

Ezt a fotót pedig ma lőttük az egyik kormányablakban. No comment

Ezt a fotót pedig ma lőttük az egyik kormányablakban. No comment


[fbcomments]