Közérzet · 2019.08.15.

BEZÁRNI! – Elfogyott a türelem, oda a bizalom

A királyszentistváni hulladékkezelőben szombat délután keletkezett tüzet, hétfőn sikerült eloltani. A hulladékkezelő közelében élők közül néhányan úgy döntöttek, demonstrációt szerveznek. Szerda este a 72-es út Papkeszi elágazójához meghirdetett félpályás útlezáráshoz 60–70 gépjárművel másfélszázan érkeztek, majd a hulladékudvar előtti területre mentek.

Dr. Soós Gábor a útlezárást szervezője elmondta, hogy a szervezésre rendelkezésre álló szűk két nap alatt meghívta a térség országgyűlési képviselőjét, Kontrát Károlyt, a katasztrófavédelem illetékeseit, a hulladékkezelő nonprofit kft. vezetőjét és Czaun Jánost, az ÉBHT elnökét. Kontrát Károly azt válaszolta, hogy szabadságát tölti, de mindenben a helybeliek mellett áll és őket képviseli. A katasztrófavédelem és a hulladékkezelő kft. illetékesei jelezték: ők közleményükben közölték a mondandójukat. Czaun János a tüntetés időpontjáig nem jelzett vissza.

A demonstráció indulatoktól mentesen zajlott, bár a felszólalók véleményüket igen határozottan mondták el. Úgy döntöttek, hogy szeptember 7-én Fűzfőgyártelepen várják a most is meghívott illetékeseket, és elvárják, hogy pontosítsák azt az időpontot, amikor lakat kerül a hulladékkezelőre. Más lehetőségről hallani sem akarnak. Ha nem veszik figyelembe az itt élők követelését, a szerdainál sokkal erőteljesebb megmozdulást fognak szervezni.

IMG_1056

A felszólalók között volt Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere is. Elmondta, vasárnap éjjel, miután füst borította be a települést, kénytelen volt a közösségi oldalon jelezni, hogy az ott lakók csukják be ablakokat, mert a hatóságok nem tartották indokoltnak az óvintézkedések helyi riasztórendszeren keresztüli kihirdetését. Pánikot nem akart kelteni.

A környéken élők az éveken át tartó elviselhetetlen szaghatások miatti sokadik tiltakozásuk eredményeként 2018 márciusában – nem mellesleg –, az országgyűlési választások előtt két héttel Ovádi Péter és Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselői ígéretet tettek, hogy bezárják a telepet. (A választások után azonban erről már nem volt szó, mert kiderült, hogy a társulási tanács többsége ezt nem tartotta indokoltnak.)

A tüntetésen elhangzott, volt két másik tűzeset is a hulladékkezelő területén. Az egyik éppen a csarnokban, és akkor fogyott el a víz a tárolóból is. Most nem véletlenül kellett a tűzoltóautóknak sűrűn fordulniuk a szomszédos vállalkozás víztárolóihoz. A tiltakozók határozottan állították: nem hiszik el, hogy a most felszabaduló égéstermékek nem veszélyeztetik az egészségüket.

Kiderült, hogy a csarnok körül most kigyulladt másodnyersanyagot körülbelül fél éve gyűjtik, és mostanáig nem szállították el az égetőkbe. Közel 12 ezer köbméter, sok műanyagot tartalmazó szemét égett napokon keresztül és szennyezte a környezetet. Ráadásul a tüzet csak úgy sikerült eloltani, hogy kölcsönkért munkagépekkel dolgoztak, majd a tüzet földdel takarták le. A demonstrálók úgy tudják, ez az anyag még a föld alatt is heteken át izzik és nem ég el tökéletesen. Ha a maradék anyag a földdel együtt a lerakóra kerül, az is évszázadokra ottmarad veszélyes anyagként. Szóba került, hogy a térségből menekülnek a turisták és eladhatatlanokká váltak az ingatlanok.

Hozzászólások

hozzászólás