Categories: KultúraEgyéb

KIÁLLÍTÁS – Szeretet, bizalom, türelem

Ez a három dolog kellett ahhoz – a Prima Primissima- és friss Kossuth-díjas fotós, Keleti Éva és a modellek részéről is –, hogy megszülessenek azok a csodálatos színészportrék, amelyeket a közönség a balatonfüredi Vaszary-villában láthat.

Engedje meg az olvasó, hogy ezúttal nagyon személyes legyek! Mélyen megérintett a Keleti Éva fotóiból készült kiállítás, többször fátyolos lett a tekintetem a képeket nézve, mert előjöttek a saját emlékeim. A fotókon szereplő művészek többségét ugyanis magam is láttam színpadon csodálatos előadásokban.

Keleti Éva fotóművész (balról) a kiállításmegnyitón
Szarka Klára kurátor
A megnyitó közönsége

Személyes élmények

Sokan már az égi társulatból figyelnek bennünket, őket még huszonévesként láthattam, amikor az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének hallgatóiként kedves barátnőmmel az volt a szokásunk, hogy évente egy hetet Budapesten töltöttünk. Kiállításokra, koncertekre jártunk, rengeteg könyvet vásároltunk, és igyekeztünk jó színházi előadásokra bekönyörögni magunkat (azért bekönyörögni, mert hiszen nem volt alkalmunk hónapokkal előre megvásárolni a jegyünket). Akkor megcsodálhattuk Ruttkai Évát, Garas Dezsőt, Bessenyei Ferencet, Tolnai Klárit, Kozák Andrást, és sikerült bejutnunk egy olyan előadásra, amelynek a szereplőit Keleti Éva mostani kiállításán láthattam újból. Ez az egyetlen olyan fotó, amely egy konkrét előadás, Mrožek Tangójának szereplőit örökíti meg.

A legendás előadás, Mrožek Tangójának szereplői. Állnak: Eszenyi Enikő és Gálffy László (akkor még főiskolai hallgatók), ülnek (balról jobbra): Darvas Iván, Gobbi Hilda, Szilágyi Tibor, Páger Antal, Ruttkai Éva

 

Egyszer régen, amikor karácsonyi interjút készítettem Szilágyi Tiborral, aki szerepelt ebben a darabban, megkérdeztem tőle, melyik előadás volt élete legnagyobb élménye: Mrožek Tangója a Pesti Színházban – vágta rá gondolkodás nélkül, amitől én libabőrös lettem, mivel számomra is ez jelentette az igazi katarzist.

A többi fotón szereplők közül néhánnyal, például Gálvölgyi Jánossal, Bánsági Ildikóval szintén volt alkalmam interjút készíteni „előző életemben”, amikor még tévéújságot szerkesztettem a megyei napilapnál, és mindig a számomra legkedvesebb művészek közül válogattam, de színházimádóként sokukat színpadon is láthattam, például Törőcsik Marit, Haumann Pétert, Kiss Marit, Béres Ilonát, Almási Évát, Hámori Ildikót és még sorolhatnám.

Köszönjük, hogy megkísérelte a lehetetlent!

Keleti Éva nem is ünnepelhette volna stílusosabban a 85. születésnapját, mint ezekkel az ikonokkal – mondta a kiállítást megnyitó Götz Anna. – Ráadásul komplex élményt ad nekünk azzal, hogy mindegyik fotóhoz személyes hangú sorokat írt. A Kontakt 2.0 című kiállítás igazi kontaktja az, hogy összehozza a ma élő színészeket azokkal a legendákkal, akik már nincsenek köztünk. Igaz élmény ez nekünk, a játszótársaknak és a közönségnek is. Köszönjük, hogy Keleti Éva megkísérelte a lehetetlent: megörökíteni a megörökíthetetlent!

Götz Anna elárulta, hogy amikor őt fotózta Keleti Éva, még szinte a fenekén volt a tojáshéj, éppen elkezdődött a színészi karrierje

Megkapó őszinteség

Szeretet, bizalom, türelem. Ez kellett ahhoz, hogy megszülessenek ezek a képek – mondta már a fotókat bemutatva Szarka Klára fotótörténész, kurátor, Keleti Éva életművének gondozója. – Hiszen az nem természetes állapot, ha valakit fényképeznek. Olyan, mintha vadásznának rá, mintha fegyvert fognának rá. Ezt a falat kell lebontania a fotósnak, és ehhez kell az alany nyitottsága is. Megkapó a képek őszintesége. Amíg a mai sztárfotókon a kilúgozott egyformaság látható, addig ezeken a képeken hús-vér emberek vannak a maguk természetességében. Keleti Évát a művészek beengedték az öltözőjükbe, a hálószobájukba. Az egyik kedvencem például a Fülöp Viktor balettművészt ábrázoló portré, amelyen az idősödő táncos mélységesen szomorú arcát mutatja meg. Mintha ezt mondaná az őt fotózónak: látod, már csak ez a kis terasz az én színpadom. De legendás Keleti Éva sorozata Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról. Ezek a képek nem jöhettek volna létre a kölcsönös bizalom nélkül.

A kurátor kedvenc fotója

Az anyagot a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatta a közönség pár hónappal ezelőtt (akkor több mint harmincezren nézték meg), a Vaszary-villában pedig egészen a nyár közepéig, július 9-éig lesz nyitva. Szarka Klára bevallotta: neki is és Keleti Évának is a füredi kiállítás tetszik jobban a hangulata miatt, pedig mindkét bemutató anyaga ugyanaz a néhány tucat, 1976 és 1991 között készült felvétel. Keleti Éva a Veszprém Kukacnak elárulta: könyv is készül a kiállítás anyagából.

A Psota
Törőcsik Mari a kevés színes fotó egyikén
A fiatal Zsótér Sándor

Néhány nagyon személyes hangú szösszenet a fotók mellől:

A Vaszary Galéria kiállításának arculatát Bak Andrea és Mészáros István tervezte, a multimédiás tartalom (érdemes a helyszínen belehallgatni/nézni: színészek személyes élményeiket mesélik el benne) Pilló Ákos munkája.

A fotógaléria bármelyik képre kattintva kinyílik.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago