Közélet

Ki utazhat karanténkötelezettség nélkül?

Egyezségre jutottakaz EU-s tagországok arról, hogy karanténkötelezettség nélkül utazhat be minden olyan uniós állampolgár, akinek lesz védettségi igazolványa arról, hogy már be van oltva, igazoltan felgyógyult a betegségből, vagy friss, negatív teszttel rendelkezik.

A megállapodás szerint azon országokból jövőket is beengedik az Európai Unióba karanténkötelezettség nélkül, ahol sikeresen kordában tartják a koronavírus-fertőzést, ami azt jelenti, hogy a 14 napos új esetszám kevesebb, mint a 100 ezer lakosra jutó 75 fő.

Az új szabályokat hivatalosan a hét második felében fogadhatják el, és nem sokkal később életbe is lépnek. Ezzel pedig eltörlik a nem létfontosságú utazásokra vonatkozó eddigi tilalmat.

Európában ezek alapján tehát az alábbiak szerint lehet szabadon utazni:

  • Az EU-s állampolgárok közül az mentesül a karanténkötelezettség alól, akinek lesz védettségi igazolványa, amely megmutatja, hogy a tulajdonosa már teljes védettséget élvez az oltások után, már igazoltan felgyógyult a betegségből vagy friss, negatív teszttel rendelkezik.
  • A nem EU-s állampolgárok esetében bizonyítani kell, hogy mindkét oltást megkapták már, mégpedig azokból, amelyeket az EMA is jóváhagyott.
  • Az már az egyes tagállamok hatáskörében maradó döntés, hogy beengednek-e olyan turistákat, akiket nem az EMA által jóváhagyott vakcinákkal oltottak, de a WHO már jóváhagyta vészhelyzeti alkalmazásukat. Ami biztos, hogy a beutazónak a vakcina utolsó adagját legkésőbb 14 nappal a beutazást megelőzően meg kell kapnia ahhoz, hogy beléphessen.
  • A fehér listán szereplő nem EU-s országokból érkező látogatók az egyezség szerint alacsony kockázatot jelentenek a vírus terjesztése szempontjából, függetlenül attól, hogy beoltották-e őket vagy sem. A listát rendszeresen frissítik majd a járványhelyzettel összhangban. A listára kerülés feltétele egy ország esetében, hogy a 14 napos fertőzésszám nem haladhatja meg a 75 főt 100 ezer lakosra vetítve. Az ezt megelőző küszöbérték még 25 fő volt.

További információk a portfolio.hu-n.

Fotó: Getty Images

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago