Covid / Közérzet · 2021.05.20.

Ki utazhat karanténkötelezettség nélkül?

Egyezségre jutottakaz EU-s tagországok arról, hogy karanténkötelezettség nélkül utazhat be minden olyan uniós állampolgár, akinek lesz védettségi igazolványa arról, hogy már be van oltva, igazoltan felgyógyult a betegségből, vagy friss, negatív teszttel rendelkezik.

A megállapodás szerint azon országokból jövőket is beengedik az Európai Unióba karanténkötelezettség nélkül, ahol sikeresen kordában tartják a koronavírus-fertőzést, ami azt jelenti, hogy a 14 napos új esetszám kevesebb, mint a 100 ezer lakosra jutó 75 fő.

Az új szabályokat hivatalosan a hét második felében fogadhatják el, és nem sokkal később életbe is lépnek. Ezzel pedig eltörlik a nem létfontosságú utazásokra vonatkozó eddigi tilalmat.


Európában ezek alapján tehát az alábbiak szerint lehet szabadon utazni:

  • Az EU-s állampolgárok közül az mentesül a karanténkötelezettség alól, akinek lesz védettségi igazolványa, amely megmutatja, hogy a tulajdonosa már teljes védettséget élvez az oltások után, már igazoltan felgyógyult a betegségből vagy friss, negatív teszttel rendelkezik.
  • A nem EU-s állampolgárok esetében bizonyítani kell, hogy mindkét oltást megkapták már, mégpedig azokból, amelyeket az EMA is jóváhagyott.
  • Az már az egyes tagállamok hatáskörében maradó döntés, hogy beengednek-e olyan turistákat, akiket nem az EMA által jóváhagyott vakcinákkal oltottak, de a WHO már jóváhagyta vészhelyzeti alkalmazásukat. Ami biztos, hogy a beutazónak a vakcina utolsó adagját legkésőbb 14 nappal a beutazást megelőzően meg kell kapnia ahhoz, hogy beléphessen.
  • A fehér listán szereplő nem EU-s országokból érkező látogatók az egyezség szerint alacsony kockázatot jelentenek a vírus terjesztése szempontjából, függetlenül attól, hogy beoltották-e őket vagy sem. A listát rendszeresen frissítik majd a járványhelyzettel összhangban. A listára kerülés feltétele egy ország esetében, hogy a 14 napos fertőzésszám nem haladhatja meg a 75 főt 100 ezer lakosra vetítve. Az ezt megelőző küszöbérték még 25 fő volt.

További információk a portfolio.hu-n.

Fotó: Getty Images


[fbcomments]