Sport

KÉZILABDA – Telekom Veszprém: 30?

Mi 30? Nos, a hétvégén megszerezheti harmincadik Magyar Kupa győzelmét a Telekom Veszprém férfi-kézilabdacsapata. Ebben a hazai vetélkedőben akkora fölényben van a királynék városának együttese, hogy az élvonalban hosszú évek óta nem szereplő Budapesti Honvédnak és a jelen idők legnagyobb riválisának, a Szegednek is csak hetet sikerült megnyernie.

A csillagok jelenlegi állása szerint megint ez a két szupercsapat játssza a finálét. Az Ilić-csapat eddig háromból háromszor legyőzte Pastor mester együttesét ebben az idényben. Egy bajnoki és két BL-összecsapáson.

Persze az elődöntőben a Tatabánya majd jobban megizzaszthatja a veszprémieket, mint az idei negyedik meglepetéscsapat, a Dabas a Tisza-partiakat. A világmindenség tehát másfél hét után újra láthatja egymás ellen a jelenlegi bajnoki listavezető kékek és a trónkövetelő pirosak csatáját. A kupában viszont fordított az egyenlet. Az utoljára 2019-ben kupagyőztes szegediek (28–27) három döntő után most újra ünnepelnének. Nyolcadszor.

Azt, hogy egy kupadöntő formától, helyezéstől függetlenül mindig többismeretlenes feladvány, az eredmények tükrében is tudjuk. Ezt a most döntőbe készülő két csapat csatája is egyértelműen tükrözi. Hat éve 24–24 után büntetőkkel 3–2-re nyert a Telekom. Utána 23–22-re, aztán 23–21-re győzött az Építők. A szegediek 2019-ben vitték haza utoljára a kupát 28–27-tel. A Covid miatt egy MK-döntő kimaradt. Tavalyelőtt 28–26-os veszprémi siker született. Legutóbb pedig már az elődöntő összehozta a gigászokat egymás ellen a Final Fourban, amit a Telekom nyert 30–27-re.

E rövid számszaki történeti áttekintésből is kiderült, hogy rögös, embert próbáló, szoros küzdelem után lehet csak átvenni a Magyar Kupát. Pláne harmincadszor. Egészen elképesztő sorozat. És ne feledjük: az idei kötelező, bakancslistás elvárás az EKF jegyében!

Mi várható, ha a döntőben újra összekerül a két csapat? Ami biztos: csak a Szeged tovább javuló játékán múlik, hogy tud-e megint izgalmas lenni a kupadöntő. Ennek már voltak jelei. Bánhidi Bence és Matej Gaber jó játéka – különösen védekezésben – meghatározó jelentőségű. Hosszú kihagyásból épülgetve már gyorsult a lábuk, javult a kondíciójuk, de formájuk még közel sem a régi.

A másik oldalon Remili szereplése okoz fejtörést a szakmai stábnak. Sikerül-e a folyamatos kezelésekkel százszázalékos harckészültségbe gyógyítani a sérült lábát? Mert amikor nem játszott, a NEKA ellen döntetlen volt az eredmény. És a Szeged elleni kiválása utáni pillanatok is kisebb zavart okoztak rövid időre a csapat gépezetében.

Bár a sportban időnként vannak kisebb csodák, arra gondolni sem merek, hogy a két nagy közül valamelyik elvérzik a szombati elődöntőben. A sportág újabb igazi, nagy ünnepét megint a húsvéti Szeged–Veszprém finálé jelentené a győri Audi Arénában.

Donát Tamás

A képen Bánhidi Bence (b2) és Borut Mačkovšek (j), a Szeged, valamint Dragan Pechmalbec (b) és Lauge Schmidt Rasmus (b3), a Veszprém játékosa a férfi-kézilabda Bajnokok Ligája rájátszásában. Fotó: MTI

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago