Sport

KÉZILABDA – Ki lesz a bajnok és a két kieső?

Vannak, akik lenézik a magyar férfi-kézilabdabajnokság színvonalát, az NB I. küzdelmeit. Pedig nem kellene! Nem sok olyan ország van Európában, ahol két-három csapatnál többen is versengenek a bajnoki aranyéremért.

Ráadásul a legrangosabb nemzetközi kupában, a Bajnokok Ligájában a két együttes közül a Telekom Veszprémnek még van lehetősége a Final Fourba jutni. Nyolcadszor! Az Európa-ligában bemutatkozott a Fradi, valamint a Fejér-B.Á.L. Veszprém, és visszatért a mezőnybe a Balatonfüred is. De ki lesz a bajnok, a két kieső és a bronzérmes? Ezek a kérdések várnak még válaszra az utolsó öt fordulóban.

Nézzük, milyen izgalmak várhatók még az NB I. hátralévő hajrájának öt fordulójában! Az NB I.-ben több mint két évtizede a Szeged és a Veszprém vívja ádáz harcát az aranyéremért. A Telekom szeretné visszaszerezni a legutóbb kétszer is elbukott első helyét. A Tisza-partiak viszont tripláznának, amire még sohasem volt példa a klub történetében.

A bronzérmet sem lehet még odaadni előre senkinek. Hiszen négyen is pályáznak a tabella harmadik helyére. A Tatabánya–Ferencváros–Balatonfüred–Csurgó kvartettből akármelyik megkaparinthatja a büszkeséget is jelentő helyezést. A szenzációsan szereplő NEKA és a Budakalász küzd a középmezőny elsőségéért. A Gyöngyös, a Komló és a Dabas még összekeverheti a kártyalapokat ebben a játékban.

Kik harcolnak a kiesés ellen?

A kiesés elkerüléséért viszont a bajnoki címéhez hasonlóan hatalmas harc van Éles József klubja és a Cegléd között. Ők ketten és a sereghajtó Budai Farkasok hónapokkal ezelőtt belekerültek abba a negatív spirálba, ahonnan már nincs menekvés. A trióból csak egy maradhat NB I.-es. Egészen elképesztő izgalmak várhatók a 12. hely megszerzéséért. A Fejér-B.Á.L. helyzete tűnik a legnehezebbnek, mert ötből négyszer játszik idegenben: Szegeden (szombaton 18 órakor a Pick Arénában), Tatabányán, a Budai Farkasoknál és Csurgón. Ezek az együttesek – a Farkasokon kívül – mind motiváltak céljaik elérésében. Az edzői kispadra visszatért Éles József együttese csak a NEKA ellen játszik hazai pályán.

A Balaton-partiak esetleg egy nagy bravúrral elkaphatók. A Farkasoknál kötelező lesz a győzelem, ami óriási, nyomasztó terhet rak a játékosokra, ami megvolt egész évben. A ceglédiek viszont ötször játszhatnak otthon.

Tatabánya, Füred, Dabas, Fradi, Telekom. Ebből az ötösből csak a dabasiaknak kell a becsületükért kézilabdázni, ahogy tették a Magyar Kupa bronzmeccsén a Tatabánya ellen.

A lényeg: a Ceglédnek és a kis Veszprémnek is van még nyerhető meccse a kézilabda-bajnokságban. Éleséknek jelenleg két pont az előnyük a riválisukkal szemben. Ezt kellene megőrizni a hátralévő öt fordulóban. Pontegyenlőség esetén a Cegléd játszhat tovább az élvonalban.

Azért városi portálként ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy ebben az idényben a magyar NB I.-ben Tombor Csaba, Pásztor István, Sótonyi László, Csoknyai István és Éles József dolgozik első számú szakmai vezetőként a klubjában. Ők mindannyian játszottak Veszprém-mezben. Csakúgy, mint Császár Gábor, aki pedig a Ceglédért felel szakmai igazgatóként. A tizennégyes mezőnyből hat ex-veszprémi. Erre is büszkék lehetünk, akik itt élünk és figyelhetjük edzői karrierjüket is.

Donát Tamás

A vezető képen Éles József (balról) és Császár Gábor. Vajon melyikük örülhet a bennmaradásnak a bajnokság végén? Fotó: Cseh Péter

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago