Categories: Sport

KÉZILABDA – Ki „igazol” a Telekom Veszprémnél?

A Telekom Veszprém utolsó Bajnokok Ligája csoportmérkőzése után érdekes vita alakult ki a Sport Televízió stúdiójában. Petur András műsorvezető azt tudakolta Borsos Attila egykori sokszoros válogatott játékostól, szakértőtől, hogy Ligetvári Patrik vajon miért nem kapott játéklehetőséget egy már fölényesen megnyert összecsapás végén?

Hozzátette, mindezt a magyar válogatott érdekében firtatja. Egy kis hímelés-hámolás után Borsos előállt a farbával és közölte, hogy a Telekom Veszprém nem szociális intézmény, hanem egy professzionális klub, és Ljubomir Vranješ vezetőedző majd akkor játszatja Ligetvári Patrikot, ha a teljesítménye eléri a Bajnokok Ligája megkövetelt színvonalat.

Aki nem játszik, elvész

Azt már én teszem hozzá, hogy Vranješ megítélése szerint ez vonatkozik Jamalira, a jelenleg sérült Győri Mátyásra és nagy valószínűség szerint Ancsin Gáborra is. És ez bizony nagyon ellentmondásos vélemény. Hiszen aki nem léphet pályára a legrangosabb nemzetközi kupasorozat összecsapásain, az folyamatos játék híján nem fejlődhet BL-szintű kézilabdázóvá. Akik csak a magyar bajnokikon kapnak bizonyítási lehetőséget, azok válogatott szinten is elvesznek, hiszen a nemzetek csatájában elsősorban azok játszanak hazájuk válogatottjának címeres mezében, akik a rangos kupákban is rendre bizonyítanak.

A felsorolt veszprémi játékosok közül Ligetvári már két évet „bukott” a folyamatos mellőzése miatt. Pedig amikor a Balatonfüredet megzsarolták, hogy át kell adni őt a Veszprémnek, nem ezt ígérték neki. Győrit állítólag kivásárolták a szerződéséből, de ő is csak minimális lehetőséget kapott a bizonyításra. Ha ők ma is a Füred játékosai lennének, és nem kényszerítették volna őket Veszprémbe, folyamatosan játszanának, Csoknyai István edző csapata szinte biztosan bronzérmes lenhetne és Ljubomir Vranješ magyar szövetségi kapitány is naprakész játékosokhoz juthatna. Ám úgy tűnik, ő máshogyan vélekedik erről. Ancsinnal és Jamalival hasonló a helyzet.

Ki megy, ki marad?

Úgy tűnik, a magyar szövetségben is érzik, hogy ezekkel a „meccshiányos” játékosokkal kevés az esély Szlovénia legyőzésére a közelgő világbajnoki selejtezőben. Ezért felvették a kapcsolatot Momir Ilićtyel és Renato Sulićtyal, hogy szerepeljenek a nemzeti együttesben a létfontosságú két összecsapáson, hiszen magyar állampolgárok. (Vranješ kapitány állítólag rossz néven vette, hogy őt erről nem kérdezték.) Visszatérve a Telekom Veszprém alakulófélben lévő nyári keretére, erősen érződik, hogy magyar játékosnak nem sok babér terem a jövőben sem. A mostaniakkal és a tervezett érkezőkkel együtt jelenleg 26 játékosa van a magyar bajnoknak. A nagy kérdés: ki nem maradhat?

A kapuban Mikler és Sterbik véd. Alilović Szegedre megy. Jobb szélen Gajić és Marguč lesz. A bal oldalon Manaszkov és Strelek játszik majd. Ugalde nyilván távozik. Beállóban Nilsson, Blagontisek, Toft Hansen a tervezett trió. Sulić Plockban folytatja. Schuch Timuzsin valószínűleg másik együttesben kézilabdázhat. Irányítóban Lékai, Nenadić, Mahe és a sérülésből felépülő Győri állhat Vranješ rendelkezésére. Vajon itt kinek nem jut főszerep a jövőben? A végére maradt az átlövő pozíció. A jobb oldalon Nagy Lászlóval, Tönnesennel és Ancsinnal. A bal oldalon Ilić, Accambrey, Ligetvári, Jamali és a szinte soha nem támadó Terzić maradt. Jövőre kiegészülve a Flensburgtól érkező Rasmus Laugéval.

Az látszik, hogy leggyengébb a minőségi „fejlesztési” szándék a két „király”-poszton. Pedig meg kellene minél előbb találni a jövőre „leszerelő” nehéz tüzérek, Ilić és Nagy László megfelelő szintű utódlását. Csak feltételezni lehet, hogy a már bejelentett Alilovićon és Sulićon kívül esetleg távozhat a klubtól Jamali, Ligetvári, Győri, Ancsin. (A zuhanyhíradó szerint a nagy terveket szövögető Ferencvároshoz kölcsönbe.) De Ugalde és Schuch maradása sem biztos. Ami biztos: a nyártól a Telekom Veszprémnek nem lesz huszonhat játékosa.

Lesz-e szakmai elnökség?

Igen furcsa, hogy erre a nagyon szép sportágra milliárdokat költő tulajdonos még mindig nem tudott összeállítani egy szakmai elnökséget. Pedig tervezgetik. Szükség lenne rá, mert a Telekom Veszprémnél még mindig nincs egyetlen olyan kompetens személy, aki a napi munkával, igazolásokkal kapcsolatban hiteles válaszokat tudna adni a médiumok munkatársainak. Pedig kérdések lennének. Hiszen ezekért az igazolásokért, döntésekért valakinek vállalni kell a felelősséget. Az ma már igen kevés, hogy a világ egyik legerősebb, leggazdagabb klubjának honlapján időnként – hiteles szakmai magyarázat nélkül – megjelenik, hogy ki jön, és ki megy a klubtól.

Így aztán a magyar bajnok háza táján mindenről csak találgatni érdemes. Ráadásul Veszprémnek is már csak annyi köze van a csapathoz, hogy szerepel a nevében és jelentős önkormányzati támogatást nyújt a kézilabdázóknak. Ennél azért sokkal több járna a városnak, hiszen az előző egyesületi vezetést – ha úgy tetszik, a Zrt.-t – sokszor kisegítette az önkormányzat. És még Pro Meritis díjat is adományozott mellé…

Robin Hood

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago