Categories: Sport

KÉZILABDA – Fazekas Gergő, a kiválasztott

A Magyar Kézilabda Szövetség – az Elit program keretében – szerződést kötött Fazekas Gergővel és klubjával, a Veszprémi Kézilabda Kft.-vel. A Gerevich-ösztöndíjas tehetség a megállapodás értelmében külön képzésben és folyamatos menedzselésben részesül.

A sportág hazai testülete tavaly ősszel, a kontinens országai közül elsőként hozta létre az új kezdeményezést, aminek lényege, hogy a különböző korosztályok legtehetségesebb sportolóit – azok mindennapjait – kiemelten koordinálja. Az úgynevezett próbaüzem alatt egy tízfős grémium tizenöt fiút és tizenöt lányt választott ki, hogy a fejlődésüket a junior koruk végéig kísérje, ha úgy tetszik: fogja a kezüket, mikor a felnőtt válogatottság kapujában állnak. Juhász István, az MKSZ kiemelt utánpótlás programvezetője a kontraktus szignálása előtt elárulta: eme tervükre hosszú távú lehetőségként tekintenek, lévén, nem az a cél, hogy a kiválasztottak a korosztályos válogatottakban teljesítsenek jól, hanem a felnőtt korba lépve is.

Mindezt tudományos alapon, sportszakmai és élettani adottságok figyelembevételével könnyíthetjük meg – jelentette ki Juhász László. – A fiatalok számára többfajta tesztet állítottunk össze és folyamatosan monitorozzuk őket. Az így végzett munkát félévente értékeljük, a keretből ki is lehet kerülni, s oda be is lehet lépni. Fazekas Gergő az utóbbi példát igazolja. Jelenleg az állapotfelmérésénél tartunk, ennek ismeretében jelöljük ki a fejlődés, a fejlesztés irányvonalát. E tekintetben a dolgokat nem a mennyiség, hanem a minőség oldaláról próbáljuk megközelíteni. Bizonyos értelemben hálót vonunk a játékosok köré, aminek segítségével az egyesületeikben hatékonyabban dolgozhatnak. Vagyis Gergőt sem emeljük ki a jól megszokott környezetéből, hiszen a bakonyi megyeszékhelyen jól ismert Gyurka János, a férfi utánpótlás szakágvezető irányításával, külön erre a projektre összeállított szakmai és tudományos munkacsoport segítségével állandó kontroll alatt lesz.

Éles József, a veszprémi sportkört működtető gazdasági társaság ügyvezetője a Veszprém Arénában tartott eseményen megjegyezte: megtisztelő, hogy az MKSZ fantáziát látott a klubjuk talán legértékesebb „munkatársában”.

Mindenekelőtt jó dolognak tartjuk, hogy az igazán tehetséges fiatalok külön speciális képzést, valamint tanácsokat kapnak – mondta. – A program szakmai és sport-egészségügyi támogatást nyújt, a felmérések és tesztek révén pedig nyomon követhetők az érintettek előrelépése. A szakmai vezetők irányításával közösen készítjük el a gyermek számára az ütemtervet, időről-időre kommunikálunk egymással, hiszen Gergő esetében innentől más lesz a mérce. Azt óhajtjuk elérni, hogy a más jellegű munkával minél több minőségi időt tölthessen el a pályán, mert mindennek az alapja, hogy továbbfejlődjön. Ezt szem előtt tartva, próbálunk mindenben partnerek lenni, továbbá a klubunk fénylő gyémántjának megfelelő játékidőt biztosítani.

Mint elhangzott: a VKKFT a játékosért évente 3,2 millió forint juttatást, míg Fazekas Gergő havonta állami ösztöndíjat kap – hogy csak a sporttal kelljen foglalkoznia. A tizenöt esztendős diák a serdülő válogatott oszlopos tagja. A sportági alapokkal az Éles Kézilabda Iskola SE-ben ismerkedett meg. Jelenleg az egylet első osztályú serdülő és ifjúsági csapatát erősíti, de már bemutatkozott a klub NB I/B Nyugati-csoportban érdekelt felnőtt-körében is. A 2015/2016-os és a 2017/2018-as idényben több mint kétszáz gólt lőtt az együtteseiben, de nem elégszik meg ennyivel, egyszer a felnőtt nemzeti gárdának is tagja lenne.

Tudom, hogy a program fiúcsapatába a Nemzeti Kézilabda Akadémia, a Balatonfüredi KSE, a Telekom Veszprém, a PLER-Budapest és a Ferencvárosi TC delegál társakat, s ott alighanem én leszek a legfiatalabb – mesélte a Veszprémi Táncsics Mihály Középiskola diákja. – Örülök, hogy a szövetség velem és a klubommal egy többoldalú megállapodást kötött, annak érdekében, hogy a fejlődésem zavartalan legyen. Mindinkább érzem, hogy az elvégzett sok munka és edzés kezd megtérülni, de így is csak az út elején járok: néhány év múlva ugyanis a felnőtt válogatottban is szeretnék dicséretet szerezni a hazámnak.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago