Categories: Sport

KERÉKPÁROZÁS – Jönnek a kárpáti futárok

Idén hatodszor lesz magyarországi szakasza Veszprém és Pápa között a Carpathian Couriers Race (Kárpáti Futárok Versenye) elnevezésű, többfordulós országúti kerékpárversenynek május 5-én, vasárnap.

A Carpathian Couriers Race évek óta a legrangosabb európai megmérettetések egyike a 23 év alatti korcsoport számára a visegrádi országokban. Az idei versenyen 25 csapat vesz részt szerte Európából. A 125 fős mezőnyben a jövő nagy versenyzőit köszönthetjük, többek között egy magyar csapat tagjait is.

Veszprémbe ezúttal ismét a zárófutamra érkeznek a csapatok a szlovákiai Poprádból, ahol az előző, 4. futamot teljesítik az előző napon. Vasárnap Veszprémből rajtol a mezőny, és Pápán érkezik célba. A versenysorozat korábbi futamai Lengyelországban és Szlovákiában zajlanak, a helyszínek között Veszprém lengyel testvérvárosa, Tarnów is megtalálható.

A hivatalos magyarországi futam rajtja május 5-én 12 órakor lesz az Óváros téren. A versenyzők a mintegy 150 kilométeres szakasz megtétele után Pápán érnek célba, várhatóan 15.30 körül. A hazai helyszín, a Bakony–Balaton vidékének lankás-dombos tája az enyhe szintkülönbségek miatt igen kedvelt futama a versenysorozatnak, hiszen így akár 40–50 km/h körüli átlagsebességet is elérhetnek a fiatal sportolók. Mivel nem csak elsőrendű utakon tekernek a versenyzők, közelről találkozhatnak Veszprém és a Balaton-felvidéki, a déli-bakonyi régió valódi vidéki arcával, természeti szépségeivel. A tervezett útvonal: Veszprém–Nagyvázsony–Pula–Öcs–Ajka–Padragkút–Halimba–Nyirád–Zalahaláp–Tapolca–Monostorapáti–Kapolcs–Pula–Öcs–Ajka–Padragkút–Halimba–Nyirád–Devecser–Noszlop–Bakonypölöske–Kup–Pápakovácsi–Pápa. A várhatóan forgalomkorlátozás alá kerülő utak az útvonal alapján a 8-as számú főútvonal 77-es úti kereszteződése, a 77-es és a 83-as számú közutak.

A rendezvény szervezésében és lebonyolításában a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. valamint Veszprém és Pápa városok önkormányzata mellett a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém Megyei Igazgatósága, a Veszprém Megyei polgárőrségek, a veszprémi VKSZ Zrt., a pápai Jókai Mór Művelődési Központ, az Útvonalbiztosítás.hu Egyesület és az ERGO-Ambulance Kft. vesznek részt. A verseny magyar szakaszának szakmai-technikai igazgatója Szilasi László.

Útlezárások, forgalomkorlátozások

A verseny során a futam útvonalán az alábbiak szerint részleges útlezárásra számíthatnak, és a pálya mellett a parkolás is tilos lesz. A versenyt a rendőrség és a polgárőrség felügyeli. Kérik a közlekedőket, hogy a lent megjelölt időszakban a verseny útvonalát ne használják járműveikkel, menjenek inkább szurkolni a kerékpárosoknak!

A verseny időterve:

Rajt: 12 óra (Veszprém, Óváros tér)

Cél: kb. 15.30 (Pápa, Várkert út)

A tervezett útvonalat lásd fent! A várhatóan forgalomkorlátozás alá kerülő utak az útvonal alapján a 8-as számú főútvonal 77-es úti kereszteződése, a 77-es, 7317-es, 7315-ös, 7309-es, és a 83-as számú közutak. A befutó 15.15–15.30-kor várható Pápán a Várkert út, Sportcsarnok és Petőfi Sándor utca előtti szakaszon. Az érintett utakon szakaszos forgalmi megállítás várható a versenyt kísérő rendőrségi felvezetők részéről.

Felhívják továbbá a közlekedők figyelmét, hogy Veszprémben a Szabadság tér és az Óváros tér közötti útszakaszon május 5-én 11.30 és 12.30 között a Vár utca megközelítése korlátozottan lehetséges.

A rendezvény miatt az Óváros téri és az Erzsébet ligeti parkolók május 5-én, vasárnap 6-tól 12.30-ig le lesznek zárva.

A 8-as számú főút 77-es úti kereszteződésénél, valamint az Óváros tér és a József Attila út közötti szakaszán várhatóan 12 és 12.30 között rendőrségi irányítással teljes pályás útlezárás lesz. Kérik a várakozó járműveket, biztassák a kerékpáros mezőnyt a forgalomkorlátozások alatt! A mezőny legvégén egy záró rendőrautó lesz, elhaladása után nem kell több kerékpárosra számítani, és az útlezárást is feloldják

A szervezők előre is köszönik a közlekedők és a közönség segítő együttműködését és megértését!

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago