Közérzet · 2021.07.19.

Katonai bázis: minél messzebbre Gyulafirátóttól!

Veszprém közgyűlése kezdeményezi a kormánynál, hogy a Gyulafirátót mellé tervezett katonai bázis a településrésztől a lehető legtávolabb valósuljon meg.

Erről döntött ma rendkívüli közgyűlésén a képviselő-testület. A közgyűlés összehívását az ellenzéki képviselők – Benczik Gabriella, Gerstmár Ferenc, Guzslován Gábor, Hartmann Ferenc, Katanics Sándor, Kovács Rajmund és Zakar Csaba – kezdeményezték.

Nem homokszem, hanem kalapács került a gépezetbe

A közgyűlésen Katanics Sándor (DK) rövid történeti áttekintést adott a témával kapcsolatban:


– A katonai bázis onnan vált érdekessé, hogy idén februárban tévesen kiirtottak egy erdőt, és a közösségi oldalakon megjelentek az ezzel kapcsolatos bejegyzések. A június végi lakossági fórumon aztán kiderült, hogy a katonai bázis a településtől mindössze 750 méterre épül meg, ráadásul megduplázza Gyulafirátót lakosainak számát. Azt is megtudtuk, hogy már 2019-ben elkészültek a bázis tervei, viszont a honvédelmi miniszter által említett 2020-as tájékoztatónak nincs nyoma. 2019 nyarán a veszprémi kormányhivatalban a Zrínyi haderő-reformról tárgyaltak a kormányhivatalban. Ezen Porga Gyula polgármester is részt vett, és azt mondta nekem, hogy ezen a fórumon nem volt szó a rátóti katonai bázisról. Semmilyen formában nem kaptunk korrekt tájékoztatást. A polgármester szerint homokszem került a gépezetbe, szerintem pedig kalapács.

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP–LMP–Párbeszéd) szerint nem az első alkalommal történt meg, hogy nagy horderejű ügyben a városvezető és a térség országgyűlési képviselője nem a város érdekeit képviseli.

– Nem igaz, hogy a városvezetésnek az elmúlt öt évben nem volt alkalma tájékoztatni a lakosságot. Ellenzéki képviselőkként nem először vagyunk kirekesztve a döntésekből – tette hozzá. – Hangsúlyozom: nem a bázis ellen vagyunk, csak azt kérjük, hogy a bázis a falutól a lehető legtávolabb épüljön meg.

A két ellenzéki képviselő felszólalására Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) replikázott:

– Visszautasítom azt a kijelentést, hogy nem a városért dolgozunk! Veszprémnek történelmi adottsága, hogy Magyarország legnagyobb katonai bázisa fekszik mellette. Ráadásul az újonnan kinevezett honvédelmi miniszter határozottan kijelentette: a cél az ország védelmi rendszerének megerősítése. Miért zavaró, hogy szálláshelyek épülnek egy lakóhely mellett. Közvetlenül Jutaspuszta mellett is van egy bázis, az ott élők mégsem kérnek kompenzációt. A beruházás pedig a magyar kormány feladata, és mi nem kérhetjük a kormánytól, hogy beavasson bennünket a beruházás részleteibe. Nem szükséges tehát a hangulatkeltés.

Porga: Szavazzuk meg az előterjesztést!

A polgármester szerint az ellenzéki előterjesztés lényege, hogy a többségnek nincs problémája a bázissal.

– Fontos, hogy egy ilyen volumenű beruházás ne kapjon politikai színezetet és az is, hogy az ott élőknek a legkisebb rosszat okozza. Ezért arra kérem a képviselőtársaimat, hogy szavazzuk meg az előterjesztést.

Megjegyezte: ezer és egy esetet tudna sorolni példaként arra, hogy együtt dolgoztak a városért a térség országgyűlési képviselőjével. A honvédelmi miniszter pedig – amikor érzékelte, hogy baj van – háromszor is eljött egyeztetni, és ez a polgármester szerint fontos üzenet a részéről.

– A kormány számára világossá kell tenni, hogy adjon információt egy ilyen nagy horderejű döntésről! – kért szót ismét Katanics Sándor. – Ha törvényeket lehet 24 órán belül is megszavazni, akkor kellene egy olyan rendelet, amely szabályozza a katonai bázisok működését és amely tartalmazza a kompenzáció lehetőségét is.

A gyulafirátótiak számára mindenképpen kompenzáció lenne a 82-es elkerülő átkötése a 8-as főútra Litérnél. Ez egy 6,5 kilométeres szakasz, amelynek a tervei már 2009-ben elkészültek.

Brányi Mária megjegyezte, hogy a 82-es elkerülő kivitelezését élőhely-probléma miatt nem sikerült elindítani akkor, amikor az aréna épült. Volt egy módosító indítványa is. Végül a közgyűlés ezzel a módosítással szavazta meg az előterjesztést.

Meg akarták várni a 2022-es választást is?

Előtte azonban szót kért Kovács Rajmund független képviselő:

– A honvédelmi miniszter már a fórum elején leszögezte, hogy a tábor meg fog épülni és a tervek módosítására nincs lehetőség. A kormány már 2016-ban tudta, hogy ez a katonai bázis megvalósul. Önök 2018-ban, 2019-ben már azt is tudták, hogy hol. Nincs élő ember ebben az országban, aki elhiszi azt, hogy önök nem tudtak róla, se a polgármester, se a térség képviselője. Szeretnék idézni önöknek: Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Ezt egy volt miniszterelnök mondta még 2006-ban. Önök nem álltak ki a kádártaiak, rátótiak, Veszprém környéki emberek elé lakossági fórumok keretében, hogy Veszprém közelében egy 2500–3000 fős bázis fog épülni. Azért nem tették, mert jött a 2018-as parlamenti és a 2019-es önkormányzati választás: nehogy bezavarjon a katonai bázis terve a választási eredményekbe. Inkább a sunnyogást és a titkolózást választották. Meddig kívánták volna még titkolni a terveket? Meg akarták várni a 2022-es választást is? Köszönöm, ha támogatják a javaslatunkat és leülnek a kormánnyal tárgyalni, hogy ez a katonai bázis ténylegesen Veszprém közigazgatási területén kívül valósuljon meg!

Ezt szavazta meg a képviselő-testület:

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése támogatja a Veszprém–Gyulafirátót városrész mellett építeni tervezett katonai bázis térségben történő megvalósítását, de – a Gyulafirátót városrészi lakosok a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnokának jelenlétében határozottan megfogalmazott kérésének eleget téve – kezdeményezi a Kormánynál, hogy az építeni tervezett bázis a legkisebb környezeti terheléssel, a településrésztől a lehető legtávolabb épüljön meg. Ennek érdekében környezetvédelmi hatásvizsgálatot és védő intézkedéseket kér.

Címlapkép: a Gyulafirátót mellé tervezett katonai bázis látványterven. Forrás: YouTube, Magyar Honvédség. Fotók: a szerző


[fbcomments]