Categories: Kultúra

JUBILEUM – Tizenöt éves a Gizella Nőikar

Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepli a város egyetlen nőikara. Az ünnephez méltóan a Gizella-napok záróeseményeként május 14-én, vasárnap 18 órától a Megyeháza Szent István-termében jubileumi koncerttel várják azokat a vendégeket, barátokat, akik figyelemmel követték és követik tevékenységüket, valamint azokat a zeneszeretőket, akik szeretnék megismerni a kórust.

A Gizella Nőikar 2002-ben alakult Veszprémben zenét szerető hölgyek összefogásából. A kórus alapító karnagya Borbásné Gazdag Gabriella. Az énekegyüttes hamar aktív résztvevője lett a város és a megye zenei életének, országos rendezvényeknek. Veszprém kiemelt művészeti együttese 2014-től a Művészetek Háza szervezetében működik, a Városi Művelődési Központ támogatásával.

A kórus 15 évének legfontosabb állomásai

2003-ban, Budapesten, a Zeneakadémián a fiatalon elhunyt zeneszerző, Legány Dénes a kórusnak ajánlott két művének ősbemutatóját énekelték, majd a Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválon a legígéretesebb kórus címet érdemelték ki. 2004-ben és 2005-ben többször vendégszerepeltek Ausztriában, felléptek Veszprémben a Romantikus Kóruszenei Fesztiválon. 2005-ben és 2006-ban a Magyar Rádió két alkalommal készített hangfelvételt a kórussal. A KÓTA országos minősítő rendszerében hangversenykórus minősítést értek el. Lazióban adtak koncerteket, majd Szlovákiában, Senicában arattak sikert a Nemzetközi Kórusfesztiválon.

2007-ben, a Kodály-évben a 20. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Versenyen az egynemű kari kategóriában a nemzetközi zsűri teljesítményüket a második helyezéssel díjazta. Hollandiai koncertmeghívásaik után 2008-ban a bécsi Collegium Hungaricum meghívására az ausztriai St. Pöltenben a Magyar Kulturális Napokon koncerteztek. 2010-ben Petrozsényben a Hunyad Megyei Magyar Napokon szerepeltek nagy sikerrel.

2011 őszén elkészült a kórus jubileumi CD-je …az égről a fényt… címmel.

2012 is mozgalmas volt a kórus életében: Petrozsényben barlangkoncertet adtak, ősszel közös fellépést szerveztek Marco Sollini és Salvatore Barbatano zongoraművészekkel a várpalotai Thury-Várban, majd a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.

2012 őszén a kórus fennállásának 10. évfordulójára teltházas jubileumi koncertet adtak. 2013 októberében Leobendorfban adtak nagykoncertet az osztrák nemzeti ünnepen.

Veszprémben rendszeresen közreműködnek városi ünnepségeken, fesztiválokon, zenés tárlatvezetéseken a Várban, a Művészetek Háza galériáiban. A Gizella-napok nyitó- és záróeseményének régóta aktív résztvevői.

Egyetlen női kórusként Arezzóban

2014 őszén a székesfehérvári Kamarakórus Fesztiválon első helyezést értek el, így egy évre hazahozhatták a Vox Mirabilis-vándordíjat. Novemberben a Hangvillában nagy sikerű barokk estet adtak a Balaton Kamarazenekarral. Egy különleges projektben is részt vehettek decemberben: a népszerű Punnany Massif zenekar felkérésére a Részletek című videoklipben közreműködtek, mely a Balaton Method című film része.

2015 augusztusában a Gizella Nőikar egyetlen női kórusként részt vett a világhírű Arezzói Nemzetközi Kórusversenyen, melyre több száz pályázó kórus közül választották be. A meghívásos versenyen XX. századi, kamarakórus és folklór kategóriában indultak. A kórus egy ötödik és egy hatodik helyet szerzett. Tavaly az olaszországi Goriziai Nemzetközi Kórusversenyen képviselték Veszprémet és a magyar kóruskultúrát nagy sikerrel, egy különdíjat és egy második helyezést szerezve.

Több, mint zene…

A kórus tagjai különböző korosztályokból kerülnek ki. Foglalkozásukat tekintve is igen színes a paletta: a hölgyek között van pedagógus, közgazdász, pszichológus, jogász, orvos, de logisztikai vezető és építészmérnök is. A nyugdíjas kórustagok remekül kijönnek a munkában még aktív társakkal, a fiatalok pedig örömmel gyakorolnak a tapasztaltabbakkal, akiknek a régi repertoár felfrissítése egyszerűbb feladat. Büszkék arra, hogy kölcsönösen segítik egymást: ha kell, külön próbát tartanak. A komoly próbák szünetében a jó hangulat, az érdeklődő, egymást biztató beszélgetés garantált! A Gizellák – ahogy egymás közt szólítják kórustársaikat –összetartó csapat. A zökkenőmentes működéshez mindenki hozzáad valamit személyiségéből, tudásából, kapcsolatrendszeréből – csak így lehet sikeres az együttes!

Hogy mi a közös a Gizellákban? A zene és a város szeretete, az egymás iránti tisztelet. Ami összeköti őket, az pedig nem más, mint a barátság. A kórus befogad, a kórus elfogad! Számos barátság szövődik itt, de az is gyakran előfordul, hogy egy-egy énekelni vágyó barátnőt invitálnak a közösségbe. A zenei fejlődésen, a közös munka és a fellépések élményén túl egy kis időre mindenki elfeledkezhet a hétköznapok gondjáról-bajáról, feltöltődhet a közös éneklés erejéből, a lelkekben kivirágzó harmóniákból… hiszen tudományosan is bizonyított: aki kórusban énekel, tovább és egészségesebben, boldogan él!

A kórus és a karnagy személyes barátja a jubileumi koncerten is közreműködő, Bécsben élő hárfaművész, Aba-Nagy Zsuzsanna, akivel 2007-óta tart a kórus sikeres koncerteket. A kórus munkáját segíti Dominek Anna, a Petőfi Színház színművésze, aki beszédóráival járul hozzá a tökéletesebb kórushangzás eléréséhez.

A kórustagok hisznek abban, hogy a jövőben is megtalálják őket azok az emberek, azok az események, melyekhez csatlakozva tovább fejlődhetnek, s munkájukat végezve örömet szerezhetnek másoknak, hiszen a legfontosabb céljuk, hogy közönségük számára tiszta, igényes, különleges, szépséget és feltöltődést adó zenei élményt nyújthassanak.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt jubileumi koncertjükön!

Kruppa-Jakab Éva

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago