Categories: Kultúra

JAZZGITÁR – Egy zenészkarrier kezdetén

Nem mese ez, még ha elsőre annak hangzik is. Legfeljebb meseszerű. A forrás ezer százalékig hiteles, mivel az anyai emlékezet fényképszerűen rögzítette a nagyjából két évtizeddel ezelőtti pillanatot.

Vasaltam, közben gregorián zene szólt. Gregorián dallamok mellett valahogy könnyebb az ilyesmi. Csabi 18 hónapos volt, békésen tologatta a kisautóit a szőnyegen. Egyszerre feltűnt, hogy a játékokról megfeledkezve, hátát a kanapénak támasztva, tátott szájjal figyeli a muzsikát. Másfél órán keresztül úgy maradt, szinte mozdulatlanul. Azt hiszem, akkor kezdődött – mesélte Viki a Fricska egyik asztala mellett, miközben a fia, Hegedüs Csaba, zenésztársaival az esti fellépésre készülődött.

Kisgyerek volt még, amikor az apukámat megajándékoztuk egy Paudits Béla-lemezzel. Attól kezdve nem volt nyugta, örökké azzal nyaggatta a nagypapát: ezt hallgassuk, ezt! Tizenkét évesen a nővérem elvitte egy Benkó Dixieland Band koncertre. Akkor már három éve tanult gitározni a veszprémi zenedében. Repesve jött haza: na, ez AZ a zene! Ettől kezdve rendszeresen látogattuk az együttes hangversenyeit. A Dohnányiban érettségizett, aztán az Egressy Béni Református Művészeti Középiskolába került, ahol nemrég vette át jazzgitárosi oklevelét.

Bendzsózni nagyrészt magától tanult meg, de sokat segített neki Nagy Jenő, aki Benkóéknál játszott ezen a hangszeren. 17–18 éves lehetett, amikor a veszprémi egyetemi aulában a koncert szünetében odaszaladt a zenekarvezetőhöz és lelkendezve elújságolta: Sanyi bácsi, megtanultam bendzsózni! A hangverseny második felében Benkó meglepetésszerűen felhívta a színpadra, kezébe adták a bendzsót, és ott, akkor, minden előzetes próba nélkül eljátszotta velük a Chewing gum-ot. Azt a határtalan örömöt és büszkeséget, ami akkor átjárt, sose fogom elfelejteni. Egy veszprémi kölyök, aki nem mellesleg a fiam, egy veszprémi színpadon, a legjobbak között! Benkóék ezt követően több koncertjükre magukkal vitték, további képzéséhez pedig egy hároméves ösztöndíjat szavaztak meg neki.

A történetnek, amit a Fricska egyik asztala mellett lejegyeztem, persze itt nincs vége, sőt! Most kezdődik igazán. Hegedüs Csaba, a 22 esztendős veszprémi jazzgitáros ugyanis nemrég ért haza Dániából, ahol immár a másik hazai nagy csapat, a Bohém Regtime Jazz Band tagjaként állt pódiumra. Hogy ígéretes pálya kezdetének lehetünk tanúi, arról a hangulatos Séd-parti hely közönsége is meggyőződhetett. A Szalóky Balázzsal és Gálffy Gergellyel adott minikoncertjük nem csak Vikinek fog eszébe jutni, ha feltűnik a fiú neve a plakátokon.

Ja igen, az a kölyökmosolyú veszprémi srác, aki itt nőtt fel közöttünk!

És erre majd mi is büszkék leszünk.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago