Életmód

Ismerkedjünk meg a szabadidős késekkel!

Habár a kés szó említésekor a legtöbben rögvest a konyhakésekre gondolnak, vágóeszközöket azonban közel sem csak a főzés vagy az étkezés során használunk. Külön kategóriát képviselnek az úgynevezett szabadidős kések, amelyek túrázók, horgászok, vadászok, erdészek nélkülözhetetlen segédeszközei. Nézzük, mit érdemes tudni róluk!

Az egyik leghíresebb márka

Aki egy kicsit is jártas a szabadidős termékek között, annak biztosan ismerősen cseng a Gerber név, ám lehet, hogy sok olvasónk most hall róla először, így nézzük is meg röviden, hogy miről van szó!

A finnshop.hu-n is kapható Gerber késeket a Gerber Legendary Blades nevű amerikai vállalat gyártja, amit Joseph Gerber 1939-ben alapított. A termékkínálat eleinte exkluzív konyhai késekből állt, amelyek ugyan kelendőek voltak, de a cég nem érte be ennyivel, így az 1950-es évek végén kísérleti jelleggel sportkések gyártásába kezdtek.

Az eredmények minden várakozást felülmúltak, az eszközök hihetetlenül népszerűek lettek a természetjárók körében. A sikerekre a finn Fiskars vállalat is felfigyelt, a két cég között pedig hamarosan megszületett az egyezség, így a Gerber termékek Európában is elérhetővé váltak, ahol ugyancsak belopták magukat a vásárlók szívébe. Ez napjainkban sincs másképp.

Melyek voltak a leghíresebb Gerber kések?

Az aktív kikapcsolódást kedvelők körében régóta igény volt a könnyű, egyszerűen használható zsebkésekre, amit a Gerber a piacon elsőként meg is valósított. A legendás LST sorozatot üvegszálas nyél és nagy széntartalmú, rozsdamentes acélpenge jellemezte, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a túrázók kedvencévé váljon.

A vietnámi háború évei alatt a cég betört a katonai termékek piacára is: olyan késeket is készítettek, melyeket a fegyveres alakulatok a közelharc során is tudtak alkalmazni. A továbbfejlesztett változataikat még ma is előszeretettel használják harcászati célokra. Hasonló célcsoportnak készültek az Applegate Combat kések is, aminek a tervezésében Rex Applegate ezredes, a közelharc egyik mestere is tevékenyen részt vett. 

Ám ha a harcmezőkről a békésebb vizekre evezünk, akkor muszáj megemlíteni az E-Z-Out sorozatot, amit túrázóknak terveztek. A könnyű zsebkések fél kézzel is egyszerűen nyithatóak, a gumírozott markolat garantálja a stabil fogást, a rozsdamentes acélból készült penge pedig ellenáll a korróziónak. Nem csoda, ha a széria hamar a természetjárók kedvencévé vált.

A mai Gerber kések

A cég természetesen azóta sem pihen, sorra jelennek meg a jobbnál-jobb termékek, melyek továbbra is első osztályú alapanyagokból, a legmodernebb gyártási technológiákkal készülnek. 

Ma már a szabadidős és harcászati kések mellett kínálnak vágószerszámokat munkavégzéshez, horgászathoz, vadászathoz is. Sőt, a kombinált szerszámok és a bozótvágók is részei a kínálatnak, így elmondható, hogy a vadonban nem érhet minket olyan váratlan esemény, melyre a Gerber tervezői ne gondoltak volna. 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago