Categories: GazdaságKözélet

ISKOLAKEZDÉS – Számíthatnak-e segítségre a szülők?

A gyerekek inkább várják, a szülők jó része viszont félve számolgat a szeptemberi tanévkezdésre. Az átlagcsalád 25–40 ezret szán csemeténként, a családok tizedében 10 ezer sem jut egy iskolásra.

Még akkor is össze kell szedni valahonnan a pénzt a füzetekre, íróeszközökre, különféle felszerelésre, ha a család az önkormányzattól és a munkahelyen is igényelhet támogatást.

A támogatás összege…

az érvényes jogszabályok szerint nem lehet nagyobb a bruttó minimálbér (jelenleg 138.000 forint) 30 százalékánál, vagyis nem haladhatja meg a 41.400 forintot olvasható az Új Nemzedék oldalán. A juttatást szeptember hónapban osztják ki a jogosultaknak, tehát vagy kuporgatnak augusztusban, vagy a gyerek majd szeptember végén kap tornacipőt.

Érdemes alaposan körülnézni…

mert az utalványokat kb. 14 ezer üzletben lehet felhasználni, viszont jó hír, hogy nem csak taneszközökre, de ruházati termékekre is beválthatók. Az Erzsébet-utalvánnyal, a lakhatási támogatással és sok más cafeteriaelemmel együtt az iskolakezdési támogatás is a jövő évi költségvetés áldozatául esett írja a penzcentrum.hu és a támogatási feltételek önkormányzatonként változóak, de már kérvényezhető.

Sok családnak…

a vírus felemésztette tartalékait, százezrek veszítették el munkahelyüket, így számukra nem marad más, mint hitelből finanszírozni a szeptemberi indulást. Az elmúlt években rendre meghirdették nyár végén akcióikat a bankok, arra biztatva a családokat, hogy személyi hitelből finanszírozzák ezeket a költségeket. Noha a kormány hagyományos iskolakezdést tervez, a vírus megint boríthat mindent, vagyis a szülők egy része számítástechnikai eszközök vásárlására kényszerül. Úgy tűnik, segítségre nem számíthatnak.

Az árak emelkednek…

a fogyasztási hitelezés takaréklángon üzemel. A lakossági fogyasztási hitelek viszonylag olcsók, de keveset folyósítanak belőlük, a hitelkártyák értékesítését is csak néhány piaci szereplő erőlteti. Valószínűleg lenne igény a kivérzett anyagi helyzetű családoknál, hogy hitelből oldják meg az égetően szükséges kiadásokat, de ez most nem lesz könnyű, nincsenek az idén akciók egyetlen banknál sem. A családok egy részének van megtakarítása, sokaknál azonban évről évre hitelből indul az új tanév.

Más megoldás híján, a pedagógusok türelmén múlik a sikeres tanévkezdés.

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago