Közélet

Ingatlanpiac: nagykutyák a Balatonnál

Nem tudunk olyan drága ingatlant mutatni, amit ne vennének meg – keresleti ingatlanpiac jellemzi a Balaton-parti helyzetet. A pinceprésház kategória is 18 millió, még ha a présház hiányzik is belőle, és csak a pince a valóság.

Logikusan lefelé mennének az ingatlanárak válságban, de a jelek szerint Magyarországon az egy éve tartó járvány ellenére nincs válság a fizetőképes körökben. Nem csökken az ingatlanpiaci forgalom, sőt, bizonyos kategóriákban növekszik. A home office, a bezártság hatására megugrott a zöldövezeti ingatlanok iránti kereslet, sokan meg se állnának a Balatonig, amennyiben lenne megfelelő kínálat.

Ám a helyzet az, hogy vagy a már említett pinceprésház kategóriában lehet találni zártkertes ingatlant, vagy a másik szélsőségben, felújításra szoruló régi villában. Vannak még a 70-es, 80-as években épült, rendkívül rossz beosztású, nagy családi házak és új, lakóparki ingatlanok. Egyik sem az, amiről a pesti bezártságban álmodik az ember. Ennek ellenére pörög a Balaton-parti ingatlanpiac.

Fotó: alfingatlan.hu

Balatonfüreden 90–300 millió forintért hirdetnek 200–400 négyzetméter alapterületű házakat, köztük panorámást is. Az új lakóparki ingatlanokat is egy-két millió forintért mérik négyzetméterenként elhelyezkedéstől, felszereltségtől függően fapadostól a luxusig. Nem havi fizetésből élő embernek való. A lakásépítési támogatások, a CSOK és a hozzá kapcsolódó hitel is besegítenek, de nem az a jellemző, hogy helybeli fiatalok kezdeni tudnak belőle valamit a magyar tengernél. Inkább az a tendencia látszik kirajzolódni, hogy ez a kategória messzebb, például a Bakonyban talál magának megfizethető portát.

Országosan nézve az évi hozzávetőleg 10 százalékos drágulás a járvány egy éve alatt lassult, de nem állt le. A téli hónapokban befagyott ugyan az ingatlanpiac, de a nyitás hírére ismét felpörgött. Kiböjtölték az ingatlantulajdonosok a szűk hónapokat, nem adták el a tulajdonukat, mint ahogyan várható lett volna a külföldi turisták, az Airbnb-kereslet leállása miatt. Inflációs várakozások mellett még így is a pénz értéke megőrzésének egyik legjobb módja ingatlanba fektetni. Szakértők szerint most – ha csak lehet – venni kell és nem eladni.

Hotel Silverine Lake Resort Balatonfüred. Fotó: szallas.hu

Így aztán nincs mit csodálkozni, bármerre nézünk az északi parton, mindenfelé építkeznek, döngetnek a betonkeverő teherautók a szűk utcákon fel a hegyre, le a partra.

„Lakóparkot épít Balatonfüreden a Hunguest Hotels volt vezérigazgatója, aki Mészáros Lőrinc irányítása alatt is egészen 2020 elejéig állt a szállodalánc élén. Hülvely István egy veszprémi ingatlanossal osztozik a Füred Homes Residence Kft.-n. A város önkormányzatával most kötöttek szerződést a Vadvirág utcai lakóparkhoz szükséges önkormányzati intézkedések finanszírozására” – írta meg a hvg április 29-i számában. A gazdasági hetilap hozzáfűzi, „egy másik befektetőcsoport is balatonfüredi ingatlanüzletre alapított vállalatot: a Füred Villapark Resort Vagyonkezelő és Beruházó Zrt.-ben ugyancsak a kormányhoz közel álló üzletemberek készülnek ingatlanok adásvételére. A tulajdonosok között van Eppel János. A Füredi Villapark részvényese Hégely Sándor és Emőri Gábor is. Előbbi a Covid-fertőzések kiszűrésére használt tesztek egyik beszerzőjének, a Hégely Holdingnak a tulajdonosa.”

Az igazi nagykutyák, vagy ahogy a HVG fogalmaz, a „nagyágyúk” nem csak üzleti céllal, de saját részre is vásárolnak a Balatonnál, nem apartmanokat, inkább panorámás birtokokat. Lassan vezetett túrát lehetne szervezni rá, amelyben a kíváncsiaknak megmutatnák, hogy ebben a faluban építkezik xy, azon a hegyen v-é az a csupa üveg, minimalista villa, z-é a sétánytól nem messze látható, kicsinosított vidéki udvarház.

Az országos ingatlanpiaci helyzetről itt írtunk.

Fotók: Veszprém Kukac

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago