Covid / Közérzet / Életmód · 2021.03.15.

JÁRVÁNY – Hektikus az ingatlanpiac

Összezavarta az ingatlanpiacot a járvány. Tavaly lelassult az eladás, de a spekuláció, hogy jelentősen csökkennek az árak – nem jött be. A lakásvásárlás-támogatással és az áfakedvezménnyel annyit ért el a kormány, hogy idén nem drágulnak látványosan az új lakások. A bérleti díjak sem emelkednek.

Elemzők szerint a gazdaság helyreállásának gyorsaságától függően a lakásárak átlagos változása a -2 és +4 százalékos sávban mozoghat idén. Az előrejelzés szerint az elmúlt évekhez viszonyítva visszaesik a befektetési célú ingatlanvásárlás, a bérlakáspiac pedig nehezen talál magára, az első félévben nem emelkednek a bérleti díjak. Sokan remélték, hogy a turizmus összeomlásával tömegesen próbálnak megszabadulni az airbnb lakásoktól a tulajdonosok, ami leviszi az árakat. Ez egyelőre nem jött be, a piac kivár. De ha az egyetemeken még sokáig marad a digitális oktatás, dolgozni pedig home office-ban bárhonnan lehet, akkor hamarosan nem lesz kinek kiadni a lakásokat a megyeszékhelyen sem és akkor elképzelhető, hogy elkezdenek eladni azok, akik ingatlanba fektettek. Rossz napok járnak jelenleg az üzlethelyiségek, irodák bérbeadóira is, mert sorra mennek tönkre a kisvállalkozások. Felértékelődtek viszont az egész évre kibérelhető kertes házak és nyaralók a Balatonnál.


Túlfeszített építkezés folyik már több éve az északi parton, ami nem csoda, hiszen szinte a tervezőasztalon elkelnek a lakások. Balatonfüred húzza a térséget. Ezzel összhangban borsos négyzetméteráron számolnak, a legjobb budapesti kerületek szintjén. Egymillió-kétszázezer – másfél millió forint négyzetméterárral. Veszprém olcsóbb, lokációtól és felszereltségtől függően hatszázezertől egy millió forintig terjed az új téglalakások négyzetméterára a megyeszékhelyen. A felújított régi lakások sem sokkal olcsóbbak.

A január elsejétől elérhető otthonteremtési támogatások hatására megjelentek a korábban kiváró vásárlók – az OTP Ingatlanpont hálózatának tapasztalatai alapján. A falusi CSOK látványosan felpörgette a kistelepülések piacát. Sokan vártak a február elsejétől elérhető otthonfelújítási kölcsönre is.

A legnagyobb fellendülés az idei év első hónapjában a Balaton déli partján figyelhető meg, ahol sokan befektetési céllal vásárolnak – az OTP Ingatlanpont beszámolója szerint.


[fbcomments]