Indul a szezon, ideje nekikezdeni a teraszbetonozásnak!

A teraszok szerepe felértékelődik, amint beköszönt a jó idő, és mind több időt töltenénk a szabadban, hiszen nagyszerű helyszíne lehet étkezéseknek, sütögetéseknek, pihenésnek és különféle összejöveteleknek.

A nappali meghosszabbításaként is értelmezhető terasz kényelmét kerti bútorokkal, árnyékolókkal, eső ellen védelmet biztosító tetővel és egyéb kiegészítőkkel fokozhatjuk, így egy, a család és a barátok által is kedvelt teret hozhatunk létre. Lehet egyszerű vagy bonyolult kialakítású, letisztult vagy díszes, mindennek az alapját a terasz betonozása jelenti, ami akár házilag is kivitelezhető. Hogyan lesz tökéletes a teraszbetonozás? Mire figyelj? 

Hogyan kezdj neki?

Nemcsak azoknak hasznos, ha ismerik a terasz aljzat elkészítésének menetét, akik maguk fognának neki, hanem azoknak is, akik kivitelezővel készíttetik el. A Beton Booster szálerősített betonnal házilag is egyszerű a kivitelezés, nem igényel sem komoly logisztikát, sem szaktudást. 

A teraszbetonozást az igények és az adottságok felmérésén alapuló tervezés kell, hogy megelőzze, akár magad fogsz neki, akár másra bízod a készítését. Közvetlen összeköttetésben lesz a lakással vagy szigetszerűen, kissé távolabb kerül elhelyezésre? Mekkora és milyen formájú, milyen magas teraszra van szükségünk, illetve milyet engednek az építési előírások? Tetővel ellátott fedett vagy mobilárnyékolós nyitott változatban szeretnénk? 

Mire lesz szükség a házi kivitelezéshez?

Annak érdekében, hogy a teraszbeton tökéletes legyen, szintezni szükséges. A betont keverheted házilag, betonkeverőben, de hozathatsz üzemi betont is. A repedések megelőzésére vasalni szükséges, de ha ezzel nem akarsz bajlódni, és nem akarsz emiatt plusz költségeket, valamint szakembereket hívni, választhatod a makroszál erősítést is. 

A teraszbetonozásnak is megvan az előírt rétegrendje. A terasz alapja ideálisan egy kb. 20-25 cm széles, 80 cm mély sávalap, de elegendő lehet a betonlemeznek tükröt készíteni. A talaj tömörítését nem szabad kihagyni. A terasz méretének, alakjának megfelelő zsaluzatot kell készíteni a beton elfolyásának megakadályozására. Az ágyazatra legalább 10 cm vastag és lehetőleg C20-25 szilárdságú beton kerül, amelyet tömöríteni, majd utókezelni szükséges. Ragasztott burkolat esetén a szigetelés és az aljzatbeton sem maradhat el.

A teraszbetont minden esetben 1,5-2% lejtéssel kell elkészíteni a vízelvezetés miatt.

Miért alkalmazz statikai makroszálat a beton megerősítésére?

Az általános gyakorlat szerint a tömörített és simított ágyazatra a beton megerősítése céljából betonacélháló kerül. Ennek szállítása, szerelése, elhelyezése, vagyis bakolása szakértelmet és több ember munkáját igényli.

Van azonban ennél egyszerűbb, gyorsabb és ráadásul olcsóbb megoldás. A makroszálak betonhoz adagolásával nemcsak a betonacél váltható ki, amivel élőmunkát és jelentős anyagköltséget takaríthatunk meg, hanem a házilagos kivitelezésben is egyszerűbbé tehető a betonozás. A szálerősített beton lényegesen tartósabb.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago