Közélet

HITEL – Sokan megélhetésre veszik fel

A személyi kölcsönök állománya történelmi csúcsra került, a hitelkártya-tartozásoké is rekordot döntött. A folyószámlahiteleké meredek ütemben emelkedni kezdett – írja a Nyomtass te is! A hitel egyes családoknál létszükséglet.

Rekord nagyságú, 10 ezer milliárd fölötti bruttó hitelállományt halmozott fel szeptember végére a magyar lakosság a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint. Az egész évben 19 százalék körüli átlagos kamaton felvett kölcsönöket egyre nehezebben fizetik az ügyfelek. Tavaly már folyamatosan 4 százalék fölött volt a 90 napon túl késedelmes személyi hitelek aránya. A bankok megerősítették, hogy míg korábban jellemzően beruházásokra – például lakásfelújításra, autóvásárlásra – vették fel a személyi kölcsönt a háztartások, 2023-ban nőtt azok aránya, akiknek a napi megélhetés fedezéséhez szükséges a hitel.

A Nyomtass te is! másik híre szerint az ország negyedét földhöz vágná egy váratlan százezres kiadás. Egy felmérésből kiderült: a magyarok szerint az átlagos szintű megélhetéshez személyenként havi nettó 350 ezer forint kellene. A gondtalannak vélt élethez havi hatszázezer. A válaszadók 47 százaléka nettó negyedmillió forint alatti jövedelemből gazdálkodhat havonta. A közvélemény-kutatás szerint a magyar társadalom 25 százaléka arról számolt be, hogy nem tudna megbirkózni egy százezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezésével. További 45 százalékának ugyan problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből.

A Nyomtass te is! Friss számának további témái:

– 2023 nem a vasút éve volt

– Ezrek az ételosztásokon

– Az Orbán család az 50 leggazdagabb között

– Vendégmunkások a Fülöp-szigetekről

– Január 18-áig adhatók be a kérelmek az iskolakezdés halasztásához

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Itt töltheti le.

Fotó: Getty Images

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago