EKF

HÁTSZÉL – Ki a nyerő az EKF 2023 háza táján?

A hazai médiában a mai napon több portálon is megjelentek írások arról, hogy az EKF 2023 programsorozat révén bizonyos körök milyen projektekre kaptak többmilliós, vissza nem térítendő pályázati támogatásokat.

A város óriási érdeklődéssel kíséri az EKF 2023 eseményeit és azok minden háttérmozzanatát. A nagy infrastrukturális beruházásokról, ezek költségeiről lapunk kimerítően és folyamatosan beszámolt. Legutóbb itt és itt.

Elemzéseink, riportjaink rendszerint élénk vitát váltottak ki olvasóink körében. Arról azonban ez idáig nem beszéltünk, hogy a kisebb-nagyobb magánvállalkozások, cégek, magánszemélyek és alapítványok milyen célú és volumenű támogatásban részesültek az EKF 2023 büdzséjéből, és az elnyert forrásokat miként használták fel. Álláspontunk szerint erre ott vannak a felügyeleti szervek és a pályázatokat elbíráló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. (rövidített nevén VEB 2023).

Most azonban a viszonylag békésnek tűnő közhangulatot alaposan felkavarták a hazai nagy portálok írásaiban szereplő adatok. Azok egyébként nyilvánosak, a VEB 2023 honlapján naphosszat lehet bogarászni a nyertes pályázók és pályázatok hosszú listáját az átlagember számára sok helyütt sokkoló támogatási összegekkel.

A hazai lapok, köztük a 444.hu, két kirívónak tűnő támogatási összeget emeltek ki a tavalyi nyertesek közül:

Saiko Sushi és Bár Kft. Saiko Sushi és Bar létrehozása étterem, Veszprém, 66,400,000” és

ÓVÁROS BISZTRÓ KFT. Közösségi tér létrehozása az óváros szívében! programfejlesztés és közösségépítés, Veszprém, 69,380,610 (Szalay Zsolt ügyvezető)”

Utóbbinál az ügyvezetőt is megnevezték. Mivel kisvárosban élünk, sokak számára nem volt új információ, hogy mindkét projekt hozzá kötődik. Egyúttal górcső alá vették a fiatal veszprémi üzletember egyéb vállalkozásait, üzleteit is. Régebbi lapinformációk alapján volt fidelitasosokat emlegetnek, akik már korábban is Navracsics Tibor hátszelével jutottak az átlagosnál jóval kedvezőbb lehetőségekhez.

Szalay Zsolt ma nem kívánt a portálunknak nyilatkozni, de erre bármikor lehetőséget biztosítunk. Kérdéseinket a fentiekkel kapcsolatosan eljuttattuk Markovits Alíznak, a VEB 2023 vezérigazgatójának.

Az ügyről a telex.hu, a hvg.hu és az index.hu is beszámolt.

Vezető fotónkon: Ebben az Óváros téri épületben nyílt meg a szusibár. Fotó: Németh Dániel/444

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago