Életmód

Ha sün van a kertjében, aludjon nyugodtan!

A jelenléte plusz kerti munkákkal is járhat

Vigyázzunk rá, és a kertünkben való jótékony tevékenykedésével meghálálja ezt nekünk! Nem fogja megdézsmálni növényeinket, és nem okoz semmilyen kárt. Sőt, kifejezetten hasznos, hiszen a sün összeszedi a kertben a csigákat és bogarakat, amik viszont hajlamosak kárt tenni a növényeken.

A sün télen téli álmot alszik. Tavasszal előmerészkedik, és olykor – ha jónak látja – beköltözik egy kertbe. Általában akkor telepszik le valahol, ha talál magának sötét, nyugodt vackot nappalra. Világosban elbújik és pihen. Éjjeli életmódot folytat, csak szürkületkor merészkedik elő.

Van módja, hogy a kertünkbe csalogassuk a sünit. Ha nincs természetes vacok, amiben elbújhat, készíthetünk is neki egyet fából, szalmával kibélelve. Az is megteszi, ha az udvar egyik sarkában nem nyírjuk a füvet, hanem meghagyjuk magasabbnak, bozótosabbnak. Bár talál magának élelmet, mi is adhatunk neki, de egyáltalán nem mindegy, hogy mivel etetjük. Adhatunk nekik puha kutya- vagy macskaeledelt (legjobb a kölyköknek való), főtt tojást felkockázva, főtt májat, főtt halat és gyümölcsöt is. Mivel a sün néha dögevésre vetemedik, ezért a nyers csirkehúst is megeszi, de csak akkor adjuk neki, ha az friss. Ellenkező esetben jobb, ha darált, főtt húst kínálunk neki. A tejet szereti, de jobb, ha nem adunk neki, mert nem tesz jót a szervezetének. Egyedül babasüniknek adhatunk, vízzel hígítva, ha ránk marad a gondozásuk. Az etetés különösen ősszel nagy segítség tüskés barátainknak, hiszen olyankor szeretik kicsit jobban megtömni a bendőjüket, ezzel készülve a téli álomra.

A sün nagyon aranyos, mégsem szabad elfelejteni, hogy vadállat. Ne fogjuk be házi kedvencnek, és ne is tapogassuk! Nem csak azért, mert tüskéi megszúrhatnak, hanem mert megijedhet, és éles fogaival nagyot tud harapni. Parazitákat is nagy számban hordoz, ezért sem érdemes túl közel kerülni hozzá. Ez vonatkozik a kutyákra is, akik ha észreveszik a kis állatot, valószínűleg zaklatni kezdik. Ebben az esetben válasszuk szét őket. Ha a sün egérutat nyer és el tud menekülni, jó eséllyel nem fog visszatérni a számára veszélyes területre.

A sün jelenléte plusz kerti munkákkal is járhat. A komposzt vagy széna, szalma vasvillával való pakolásakor, illetve avarégetéskor legyünk nagyon óvatosak, nézzük át előtte, hiszen a sün előszeretettel bújik meg bennük. A rágcsálóknak való mérgek használatával is jobb, ha felhagyunk, mert a sünt ugyanúgy elpusztítja. Ha sünbarát terepet szeretnénk létrehozni, érdemes akadálymentesíteni az udvart. A kis jószág könnyen fennakadhat a drótkerítésen és a nejlonhulladékban. A szemetet takarítsuk össze, a kerítést pedig alul hajtsuk fel egy kis részen, hogy átférjen alatta a sün, vagy inkább telepítsünk sövényt. A fűnyírót óvatosan használjuk! Bokrok közelében előbb nézzük át a terepet, mert a sün életveszélyes balesetet szenvedhet, ha a fűnyíróba ütközik. A gödrökre is érdemes figyelni, mert könnyen beleeshet. Amit nem tudunk betemetni, például egy aknát, abba tegyünk egy deszkát, hogy ki tudjon rajta mászni.

Vigyázzunk rá, és a kertünkben való jótékony tevékenykedésével meghálálja ezt nekünk.

Lebán Csenge

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago