Categories: Közélet

GYULAFIRÁTÓT – Volt erdő, nincs erdő

Két nap alatt sikerült 26 hektárnyi erdőt letarolni Gyulafirátót szomszédságában, ezzel kiirtották a falu Hajmáskér felőli védősávjának jelentős részét. A település lakói – jobb híján – a Gyulafirátóti faliújság címmel futtatott nyilvános Facebook-oldalukon próbálták egymást tájékoztatni arról, milyen építkezés készülődik a szomszédságban.

Kiderült, hogy tévedésből egy magántulajdonban lévő, 25 esztendős fenyőerdő is áldozatául esett a tarvágásnak. (Tudomásunk szerint a munkálatokat végző erdőgazdaságnak és a tulajdonosoknak utólag sikerült békésen megegyezniük.)

Hogy engedhetett meg egy ilyet már megint Gyulafirátót? Nem elég, hogy az unióban nálunk van a legnagyobb gyakorlótér, boldog-boldogtalan lövi a Bakonyt és a környezetünket? Most még ez is?” – írták a helyiek a közösségi oldalukon.

Volt aki tudni vélte, hogy vasúti nyomvonalat jelöltek ki „de bezzeg a 8-as és 82-es elkerülőt nem csinálják meg. Sőt gondolom, lehet, hogy meg sem épül, mivel ott menne el az új bázis mellett”, találgatták.

Katanics Sándor, a település önkormányzati képviselője levélben kért tájékoztatást a történtekről Porga Gyula polgármestertől és Dancs Judit jegyzőtől. Szokatlanul gyors válasz érkezett a jegyző-asszonytól, aki a rendelkezésére álló adatok alapján csak „valószínűsíthető” információkat osztott meg a képviselővel: a tervezett katonai és nyomvonalas létesítmény helyének előkészítéséhez szükséges engedélyekkel rendelkeznek, de további információkat nem adhatnak át.
Katanics képviselő egyáltalán nem elégedett a válasszal. Úgy véli, hogy annak, aki a beruházást végzi, kötelessége tájékoztatni az érintett terület lakosságát, a polgármestert, a helyi képviselőt a beruházás céljairól és menetéről. A jegyző levelét változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Képviselő Úr!

A rendelkezésünkre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a kifogásolt beruházás a MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlótere vízellátásának és szennyvízelvezetésének bővítése céljából kezdődött. A helyszínen járt kollégámat a Verga Zrt. munkatársai arról tájékoztatták, hogy a munkavégzéssel érintett terület a Magyar Állam tulajdonában álló erdőterület, amely a Verga Zrt. kezelésében van. Elmondták továbbá, hogy a tervezett katonai és nyomvonalas létesítmény helyének előkészítéséhez szükséges engedélyekkel rendelkeznek, de további információkat nem adhatnak át.

Miután sem az építési tevékenység, sem pedig az annak előkészítéséhez szükséges előzetes engedélyezési eljárás nem tartozik jegyzői hatáskörbe, ezért az elmondottak, valamint a kivitelezés esetleges szabálytalanságainak hatósági ellenőrzésére nincs jogszerű lehetőségem.

Tájékoztatom azonban arról is, hogy amennyiben a beruházás az Országos Erdőállomány Adattárban levő erdőt érint, akkor az erdő igénybevételi engedélyének kiadására a Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztály rendelkezik hatáskörrel. Abban az esetben, ha a kivitelezés előkészítése során a Verga Zrt. esetleg magántulajdonban levő erdőben is végzett fakivágást, mint ahogy a közösségi oldalon közzétett bejegyzés sugallja, akkor elsősorban ezen ingatlanok tulajdonosai kérhetik ügyféli jogállásuk elismerését a nevezett hatóságtól és az iratbetekintés engedélyezését is.

dr. Dancs Judit
jegyző
Veszprém MJV Polgármesteri Hivatala

(A galéria bármelyik fotóra kattintva kinyílik.)

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago