Kultúra

Gyerekkönyvek Veszprémről és a régióról

Veszprémről és a régióról szóló gyerekkönyvek volt a téma a legutóbbi Cserháti könyvszalon találkozóján a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület szervezésében. Csakhogy ezekről a könyvekről nemcsak beszélgetni kellene, hanem a gyerekek kezébe adni – ha mind elérhető lenne.

A Veszprém város története című könyv 15 éve jelent meg. A szerzője, Szatmári-Nagy Anikó nyugalmazott tanár, író több korosztály számára is élvezhető olvasmányt adott ki a kezéből. A kötet megjelenésekor Veszprémben vetélkedősorozatot is szerveztek a gyerekeknek – nagy sikerrel, sok résztvevővel. A kiadvány már régóta nem kapható a boltokban, de a jelenlévők tudomása szerint pár raklapnyi még ott porosodik az önkormányzat raktárában. Jó lenne, ha ezek is eljutnának az olvasókhoz!

Nagyné Kozma Ildikó nyugalmazott tanár a Sétál a család című honismereti füzetsorozatot indította útjára 2011-ben. A sorozat egyes darabjai óvodásoknak, alsó és felső tagozatosoknak, illetve családjaiknak kínál sétaútvonalakat, de van első világháborús, 1956-os, A zsidó múlt nyomában című és a természeti környezetről szóló füzet is.

– A szívem vágya, hogy veszprémi polgárokká fejlődjenek azok a gyerekek, akik ezeket a füzeteket forgatják! – jegyezte meg Nagyné Kozma Ildikó.

Veszprémi, füredi, tihanyi és Balaton-felvidéki tematikus sétákat gyűjtött egybe Fülöp Júlia, a Füreden élő tanár, idegenvezető. A városunkat három útvonalon bemutató könyv címe: Légy otthon Veszprémben! Magyarul, angolul és németül is megjelent.

– Figyelmükbe ajánlom Tokody Klára Kalandozások a királynék városában című, gyerekeknek szóló útikönyvét – folytatta. – Bartos Erika Brúnó a Balatonon című sorozatában három kötet jelent meg. Az első kötetben Veszprémről is szó van. A Kajla-könyvek sorozatban megjelent Titokzatos kalandok Veszprémben két kötete is figyelemre méltó. Érdekessége, hogy a Veszprémet bemutató kötet volt az első, azután jelent meg a budapesti.

Zongor Klára találta ki és valósította meg Az én Veszprémem – izgalmas belváros című könyvecskét. A tanárnő az Art-i-Csóka Tehetséggondozó Műhely vezetője. A műhely tagjainak rajzai kerültek bele a könyvbe, amelyben négy útvonal szerepel. Ehhez kapcsolódik a Vándorló kövek – Veszprém nevű Facebook-oldal, és maga a könyv is interaktívvá válik idén nyáron.

– A könyvből nyomni kellene még ezer darabot, mert akkora rá a kereslet – fejezte be.

Berta-Szénási Panna, a STAMP oktatási vezetője a Tiéd a város sorozat Veszprémi kötetét írta meg, és beszélt a STAMP többi projektjéről is.

Befejezésül Márkusné Vörös Hajnalka, a szervező Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke elárulta, hogy a vármúzeum mögötti múzeumi kis ajándékboltban lesznek kaphatóak a felsorolt gyerekkönyvek – vagyis azok, amelyekből még van raktáron.

Fotó: a szerző

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago