Életmód

Gyerekjárgányok: melyik korban melyik lesz a jó?

A gyerekek mozgásának fejlődéséhez ma már számtalan szuper járgány, járássegítő eszköz kapható. Azonban a szülők sokszor nem tudják, melyik mire való, melyiket hány éves kortól lehet használni. Segítünk a legmenőbb járgányok bemutatásával.

Az első járgányok

Sok szülő választ bébikompot gyermekének a járástanulás idején. Hat hónapos kortól már használhatók ezek a biztonságos sétálók. Számos előnnyel rendelkeznek. Arra is alkalmasak, hogy a gyerkőcöket lekössék, hiszen a komp elején, a tálcákon különféle érdekes játékok vannak. A Baby Lion bababolt járgányai között hintás bébikomp is kapható, amely extra szórakozást nyújt a piciknek.

Azonban arra ügyeljünk, hogy napi fél-egy óránál többet ne töltsön a gyermek ebben a járműben, ugyanis a cél az, hogy segítség nélkül tanuljon meg járni. A bébikompok inkább arra valók, hogy a gyerkőcök érezzék, milyen is lépdelni, így erősödik az önbizalmuk is.

Másik remek jármű egyéves korban a bébitaxi: ez kültérre való. A lábbal hajtós járművet kezdetben még a szülők irányítják egy tolókar segítségével. Ez is segít az első lépések megtételében, de nemcsak erre jó: a figyelmet és a kitartást is fejleszti.

A világ három keréken

A kisgyermekkor első igazi járműve a roller és a bicikli. Ezek a járgányok azonban még 1–1,5 éves korú gyermekek esetében háromkerekűek, tehát stabilak. Választásnál vegyük figyelembe, hogy a tricikli, illetve a háromkerekű roller súlya is könnyű legyen, mert sokszor nekünk kell majd cipelni.

Amikor már ügyesen jár a gyerkőc, egyre kevesebb igény mutatkozik arra, hogy a babakocsiban üljön egy-egy séta, levegőzés alkalmával. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a háromkerekű járművek, melyekkel akár száguldozni is lehet.

Érdemes azért védőfelszerelést is beszereznünk a járgányok mellé – például bukósisakot, csuklóvédőt –, ezek menő mesehősös változatokban kaphatók a Baby Lion webáruházban.

Az átalakítható triciklivel hosszú távon is jól járunk, hiszen kezdetben itt is a szülő irányíthatja a járművet, később azonban már a gyermek tekerheti a pedált önállóan. 25–30 kilogramm a maximum terhelhetőségük, sokáig ki lehet tehát használni egy ilyen járgány előnyeit.

Futóbicikli, roller és gördeszka

A futóbicikli az egyik legjobb találmány, amely a gyermekek mozgásfejlesztését szolgálja, nagyon népszerű járgány. Már másfél éves kortól használható, egészen az első komoly bicikli megjelenéséig. Színes szalagokkal, csengővel díszítsük a kormányt, ez tetszeni fog a gyerkőcnek!

2–3 éves korban már jöhet a kétkerekű roller is! Ez is nagyon közkedvelt járgány, ráadásul éveken át használható. A gyerekeknek való rollerek teherbírása igen nagy, akár 50–100 kilogramm is lehet. Használatukhoz már fejlett egyensúly-érzékelés szükséges.

A gördeszkázás is nagyon menő dolog, de ezt már csak óvodáskorban érdemes elkezdeni. A Penny Board jó választás lehet e célra.

A mozgásfejlesztés gyerekkorban fontos: érdemes minél többféle járgányt beszerezni e célból!

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago