Kultúra

Géczi János: Jelen lenni Wrocławtól Trogirig

A tengerimádatom a vajdaságiaknak köszönhető. Jelen lenni Wrocławtól Trogirig, ebben érzem jól magam – mondta Géczi János A napcsíkos darázshoz című kötetének bemutatóján.

Összművészeti bemutatót rendezett Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgató-rendezője alkotótársának, Géczi Jánosnak, akinek A napcsíkos darázshoz című kötete még tavaly szeptemberben jelent meg. A könyvbemutatón volt felolvasás, zene, ének, kortárstánc Kovács Attila zongoraművész-zeneszerző, a Pannon Várszínház és a Közép-Európa Táncszínház művészeinek előadásában. A fellépések között a színigazgató beszélgetett a költővel (íróval, biológussal, tanulmányok szerzőjével, szerkesztővel, publicistával, képzőművésszel).

– A tengerimádatom a vajdaságiaknak köszönhető. Wrocławtól Trogirig jelen lenni, ebben érzem jól magam – vallotta be egy kérdésre Géczi János. – A közép-kelet-európai irodalmat Szegeden ismertem meg Ilia Mihálynak és másoknak köszönhetően. Középiskolába Debrecenbe jártam. Nagyon jó volt az indulásom. Az egyik irodalomóránk vendége például Czine Mihály volt. Biológus szerettem volna lenni, mert már akkor tudtam, hogy a természettudományt használni akarom, de a környezet hatására már akkor elkezdtem verseket írni.

Géczi János és Vándorfi László is elmúlt hatvan éves, amikor megismerkedtek és elkezdtek közösen dolgozni. Alkotótársként velük tartott Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere is. Azóta több előadás fűződik a nevükhöz, például a Bunkerrajzoló. A Bunkerrajzoló életrekonstrukció: Géczi János írta a Likó Marcell-lel, a Vad Fruttik frontemberével folytatott beszélgetésekből. A Béke Presszó és a DekaMerON is hármójuk „összedolgozásával” jött létre.

Géczi János Likó Marcell mentorának nevezte magát. Barátságukról itt írtunk. Arra a kérdésre, hogy mi a különbség a dal és a vers között, a következőt válaszolta:

– A vers a szabadság, a dal a gúzsba kötött táncolás.

A közönség megtudta még, hogy a könyvhétre megjelenik Géczi János következő regénye, a Judit folytatása. Az EKF 2023-program keretében a szerkesztésében napvilágot lát négy Cholnoky-könyv. Szintén ő szerkesztette Strenner József kötetét a veszprémi növényekről.

– Bele vagyok zúgva Veszprémbe – jegyezte meg felsorolás közben.

A következő év januárjában pedig megnyílik – szintén az EKF 2023-program keretében, a Művészetek Háza Veszprém patronálásával – a plakátverseiből összeállított kiállítása. Ennek most készül a katalógusa. Megjelenés előtt áll a Vad Fruttik új lemeze.

– Mostanában nagyon ritkán írok – árulta el befejezésül.

Ladányi István a Pannon Várszínház blogján írt A napcsíkos darázshoz című kötetről.

A vezető képen balról Vándorfi László, jobbról Géczi János. Fotók: Pannon Várszínház

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago