Kultúra · 2022.01.26.

Géczi János: Jelen lenni Wrocławtól Trogirig

A tengerimádatom a vajdaságiaknak köszönhető. Jelen lenni Wrocławtól Trogirig, ebben érzem jól magam – mondta Géczi János A napcsíkos darázshoz című kötetének bemutatóján.

Összművészeti bemutatót rendezett Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgató-rendezője alkotótársának, Géczi Jánosnak, akinek A napcsíkos darázshoz című kötete még tavaly szeptemberben jelent meg. A könyvbemutatón volt felolvasás, zene, ének, kortárstánc Kovács Attila zongoraművész-zeneszerző, a Pannon Várszínház és a Közép-Európa Táncszínház művészeinek előadásában. A fellépések között a színigazgató beszélgetett a költővel (íróval, biológussal, tanulmányok szerzőjével, szerkesztővel, publicistával, képzőművésszel).

– A tengerimádatom a vajdaságiaknak köszönhető. Wrocławtól Trogirig jelen lenni, ebben érzem jól magam – vallotta be egy kérdésre Géczi János. – A közép-kelet-európai irodalmat Szegeden ismertem meg Ilia Mihálynak és másoknak köszönhetően. Középiskolába Debrecenbe jártam. Nagyon jó volt az indulásom. Az egyik irodalomóránk vendége például Czine Mihály volt. Biológus szerettem volna lenni, mert már akkor tudtam, hogy a természettudományt használni akarom, de a környezet hatására már akkor elkezdtem verseket írni.


Géczi János és Vándorfi László is elmúlt hatvan éves, amikor megismerkedtek és elkezdtek közösen dolgozni. Alkotótársként velük tartott Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere is. Azóta több előadás fűződik a nevükhöz, például a Bunkerrajzoló. A Bunkerrajzoló életrekonstrukció: Géczi János írta a Likó Marcell-lel, a Vad Fruttik frontemberével folytatott beszélgetésekből. A Béke Presszó és a DekaMerON is hármójuk „összedolgozásával” jött létre.

Géczi János Likó Marcell mentorának nevezte magát. Barátságukról itt írtunk. Arra a kérdésre, hogy mi a különbség a dal és a vers között, a következőt válaszolta:

– A vers a szabadság, a dal a gúzsba kötött táncolás.

A közönség megtudta még, hogy a könyvhétre megjelenik Géczi János következő regénye, a Judit folytatása. Az EKF 2023-program keretében a szerkesztésében napvilágot lát négy Cholnoky-könyv. Szintén ő szerkesztette Strenner József kötetét a veszprémi növényekről.

– Bele vagyok zúgva Veszprémbe – jegyezte meg felsorolás közben.

A következő év januárjában pedig megnyílik – szintén az EKF 2023-program keretében, a Művészetek Háza Veszprém patronálásával – a plakátverseiből összeállított kiállítása. Ennek most készül a katalógusa. Megjelenés előtt áll a Vad Fruttik új lemeze.

– Mostanában nagyon ritkán írok – árulta el befejezésül.

Ladányi István a Pannon Várszínház blogján írt A napcsíkos darázshoz című kötetről.

A vezető képen balról Vándorfi László, jobbról Géczi János. Fotók: Pannon Várszínház

Géczi János, Géczi János: Jelen lenni Wrocławtól Trogirig
Géczi János, Géczi János: Jelen lenni Wrocławtól Trogirig
Géczi János, Géczi János: Jelen lenni Wrocławtól Trogirig
Géczi János, Géczi János: Jelen lenni Wrocławtól Trogirig

[fbcomments]