Categories: KözéletEgyéb

GÁZÁLOM – Orosz gyűrű Európa körül

Elkészült az eredetileg Déli Áramlatnak nevezett, időközben Balkáni Áramlatra átkeresztelt földgázvezeték Szerbiát átszelő része egészen a magyar határig.

Horgostól már csak 15 kilométer vezetéket kell megépíteni ahhoz, hogy hazánk és rajtunk keresztül Közép-Európa ne csak északról, hanem délről is hozzájuthasson az orosz gázhoz Ukrajna megkerülésével.

Szerbiában ünneplik a jó hírt, mert ezentúl jelentősen olcsóbban jutnak fűtőanyaghoz. A vezeték hosszú távon Magyarországnak is kedvező lehet, de pillanatnyilag a MOL elesik az eddig Szerbiának felszámolt tranzit- és tárolási díjtól.

Az EU és az USA 15 évig küzdöttek ellene

Amennyiben a Magyarországon létesítendő tárolók vennék át az ukrán objektumok helyét, a MOL még jól is járhatna a Balkáni Áramlattal, de erről mostanában nem szól a fáma. Valamikor tizenöt évvel ezelőtt volt ez top téma, amikor az orosz-ukrán viszály miatt veszélyben forgott Európa gázellátása, tartani lehetett attól, hogy az ukránok lezárják az orosz gázvezetéket. Megoldást keresve az orosz Gazprom éveken keresztül az Európai Unió és Amerika ellenállásába ütközött. Egyrészt mert Európa mindig is tartott az orosz energiaipari törekvésektől, a Gazprom monopóliumától, másrészt mert az amcsik nyugati befektetőkkel akkortájt a Nabucco-projektet nyomatták, amit azóta elfelejtettek, mert kiderült, hogy Azerbajdzsánban mégsem lenne elegendő nyersanyag, továbbá a 2008-as gazdasági válság is letörte a befektetői ambíciókat. A Nabucco földgázvezeték Oroszország kiiktatásával a Kaszpi-tenger térségéből szintén a Balkánon és Magyarországon keresztül látta volna el Európát a baumgarteni elosztóközpont segítségével. A Nabuccóból egy sokkal kevésbé ambíciózus projekt maradt, az azeri gázt Görögország és Dél-Olaszország felé szállító vezeték, a TAP, ami nem veszélyezteti a hagyományos orosz piacokat.

Volt idő, amikor úgy látszott, a Déli Áramlat is álom marad a meglebegtetett uniós szankciók és a horribilis költségek miatt, de mostanra – bár más néven – mégiscsak megvalósult a tervezett útvonalon, a Fekete tenger alatt török felségterületen érkezve Bulgáriába, onnan Szerbiába. Fotó: novosti.rs

Az év első jó híre Szerbiában

A szerb sajtó az év első jó hírének nevezte, hogy január elsején Alekszandar Vucsity szerb elnök átadta az új gázvezetéket, ami alapjaiban megváltoztatja az energetikai biztonságot és az energetikai kereskedelmet a térségben. Szerbia most 155 dollárért jut hozzá 1000 köbméter gázhoz az eddigi 210 dollár helyett. Szerbiának eddig 30 dollárt számoltak fel 1000 köbméterenként szállítási költség címén, plusz 18 dollár tranzitdíjat azért, mert a gáz áthaladt Ukrajnán és Magyarországon keresztül. Ez a 48 dollár költség most 12–14 dollárra csökken a szerb sajtó szerint, amit hamarosan érezni fognak a szerbiai fogyasztók is. Vucsity elnök 10–15 százalékos árcsökkenést ígért az ottani lakosságnak.

A MOL is jól járhatna

Gazprom

 

A tervek szerint a vezetékből októbertől Magyarországra is érkezik gáz, és ezzel új korszak kezdődik a hazai ellátásban is. A Zajecsar és Horgos közötti 474 kilométer hosszú új szakasz átadásával Oroszország közel került ahhoz, hogy befejezze az Ukrajnát elkerülő és az egész térséget bekerítő gázvezeték gyűrűt. Mostanáig Ukrajna felől érkező gáz látta el Magyarországot és Magyarországon keresztül Szerbiát, valamint Boszniát is. Ezentúl Szerbiából érkezhet a gáz egy része hazánkba, majd innen tovább Ausztriába, illetve másik elágazással Boszniába és Horvátországba. Ezentúl Kijevből nem lehet az oroszokat zsarolni. 2014 óta Ukrajnában folyamatosan oroszellenes kormányok vannak hatalmon, így ez az Ukrajnát elkerülő igény különösen fontos lett orosz részről.

Körbeért a gázálom gyűrűje

Az 1224 kilométer hosszú Északi Áramlat megépítése simán ment a Gazpromnak. Már 2011-re elkészült az első része, ami a Szentpétervár melletti Viborgból hozza a gázt Németországnak a tenger mélyén, német cég bevonásával. A Németországba így érkező gáz egy részét Csehországba, onnan Szlovákiába és Ausztriába, illetve akár Magyarországra is el lehet juttatni a meglévő vezetékeken. Az orosz gázálom gyűrűje Európa körül tehát lassan, de biztosan körbeér.

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago